Aflevering 100 - Vermijd de foute fles

maandag, 20 januari, 2014 - 10:01
wijntips

Tip 1: Ga eerst het ‘waarom’ na

Klinkt gek maar: wat is uw échte bedoeling van de (soms last minute) wijnaankoop? Zoekt u een fles om één van de dagen te ontkurken bij de maaltijd? Of om gewoon zo te genieten, na een stressy werkdag, dus los van de maaltijd? Of gaat het om wijn voor een komend feestje? Flessen kortom voor courant gebruik – met nu al directe drinkbaarheid - of eerder om toch nog een tijdje thuis te bewaren, dus wijn die misschien nu nog wat te hard en stevig smaakt, maar wel kelderpotentieel bezit?

Tip 2: Ga na wat je graag en geregeld drinkt

Eens de vorige vraag beantwoord, moet u eigenlijk eens diep in uw ziel kijken: wat lusten we eigenlijk graag? Krachtige wijnen die nog wat tegenspartelen, met flink nog wat tannines, een houttoets(je) of integendeel fruitsoepele exemplaren die al helemaal op dronk zijn? Rood of wit? Bubbels? Meer de klassieke stijl à la Bordeaux of Bourgogne? Of moet de zon in uw glas schijnen en verkiest u eerder wijn uit Spanje, Zuid-Frankrijk, Australië, Argentinië,…?

Het loont echt de moeite om dat eventjes te overwegen, want anders staat u straks als een kip (of haan) zonder kop voor de rijk gevulde flessenrekken. En brengt u toch, voor de zoveelste keer, de foute fles mee.

Tip 3: Bepaal vooraf een plafondbudget

Dat is misschien wel de meest essentiële tip: in functie van de vorige twee vragen bepaalt u een maximale flesprijs die u wil (of kan) besteden. En hou u er aan! Tegenwoordig is het geen probleem om, zelfs rond 5 à 6 euro, reeds aangename flessen te vinden voor de korte termijn. Door de prijs, de gelegenheid en de voorkeurstijl te bepalen voor u vlugvlug naar de winkel holt, beperkt u meteen al het aanbod tot enkele tientallen in plaats van honderden kandidaat-flessen.

Tip 4: Filter verder via de druivensoort

U voelt zich nog altijd een complete analfabeet op het vlak van wijnlanden, streken, appellaties of domeinen? Die zeggen u niemandal? Zelfs als beginner zal u toch één variabele makkelijk kunnen nagaan: wat is het (dominante) druivenras dat u liefst drinkt? Is het bijvoorbeeld de wulpsheid en vlezige rondeur met zijn rood fruit van de Merlot-druif die u meestal charmeert? Of eerder de meestal steviger, kruidiger en met bosbessen/pruimen beladen Cabernet Sauvignon? Of integendeel de peperigheid, specerijenrijkom en het zwarte fruit van de Shiraz/Syrah? Kies daarom flessen die uw voorkeursdruif als ruggengraat dragen.

Die info kan u trouwens makkelijk terugvinden. Soms centraal op het hoofdetiket, soms verstopt op het ruglabel. En er zijn tenslotte nog altijd de wijnkoopgidsen of de wijnadviseurs in de supermarkt en detailhandel die wél weten welke druivenmix er in een bepaalde cuvée schuilt. Aarzel niet om er naar te vragen. In wijn bestaan er immers geen domme vragen, alleen maar domme antwoorden.

Tip 5: Durf voor variatie kiezen

Stel: u houdt in rood effectief van Merlot of Merlot-gedomineerde wijnen, zelfs liefst in de stijl van Bordeaux. Koop dan hooguit 3 à 6 flessen van zo’n wijntype, maar profiteer er tegelijk van om – binnen deze stijl – ook eens iets nieuws en avontuurlijker te ontdekken. Kijk daarbij naar etiketten waar ook ‘Merlot’ op gedrukt staat en laat u eens verrassen door alternatieven uit Chili, Australië, Zuid-Frankrijk, Spanje, Zuid-Afrika,… En proef ze dan thuis eens naast elkaar. Misschien dat uw ‘klassieker’ inderdaad hoger blijft scoren, maar u kan even goed botsen op een onverwachte surprise.

Daarom: koop niet meteen te grote partijen van één cru. Vermijd dat u maanden of jaren één en dezelfde wijn moet drinken, zelfs tegen uw goesting, omdat u ‘veiligheidshalve’ 48 flessen van één en dezelfde wijn hebt ingeslagen…