Alternatieve feestbubbels 2: Italië, Australië en Oost-Europa
Tip 4: Franciacorta (Italië)
Geen ander land heeft zoveel mousserende appellaties als Italië. En het goede nieuws is: de gemiddelde kwaliteit stijgt, ook al zitten er nog altijd banale producten tussen. Gek genoeg moesten fans wachten tot 1995 alvorens er een échte officiële kwaliteitsbenaming kwam voor bubbels gemaakt volgens de traditionele methode à la champagne. Toen immers werd de spumante van Franciacorta uit Lombardije (provincie Brescia) gepromoveerd tot DOCG, de hoogste trap op de Italiaanse (beschermde) kwaliteitsladder.
Een buitenbeentje omdat het leeuwendeel van de Italiaanse belletjeswijnen via de cuve close-methode worden bereid, dus zonder een 2de gisting op de fles (de metodo clasico). Cuve close is een snellere techniek die ook geregeld tot heel leuke, fruitgedreven moussewijnen kan leiden, maar wie ‘champagne’ als norm neemt, zal zich pas echt kunnen uitleven via de Bruts van Franciacorta. Helaas ook met een vergelijkbaar prijskaartje. Franciacorta bestaat vooral uit Chardonnay, Pinot Bianco en Pinot Nero en verblijft minimaal 25 maanden ‘sur lattes, sur lies’ in de kelders. Voor Franciacorta’s met oogstjaar is dat minimaal 37 maanden rijping voor commercialisatie en voor riserva’s zelfs 67 maanden, dus vandaar ook hun hogere prijskaartje. Maar de beste cuvées kunnen zo wedijveren met de beste champagnes, cava’s of crémants. We vinden ze vooral onder de labels van huizen als Bellavista, Berlucchi, Ca’del Bosco, il Mosnel, Vezzoli en Ricci Curbastro.
Tip 5: Sparklings (Australië)
Tot pakweg 10 jaar geleden konden we in ons land geen serieuze fles Australische bubbels vinden. Logisch, want de productie moest er nog op toerental komen, maar is de voorbije periode kwalitatief én kwantitatief gegroeid. Vooral de kwaliteit, omdat meer wijnmakers nu de technische vaardigheden onder de knie hebben om een mousserende wijn volgens internationale smaak en normen te produceren, de voorraad van rijpe reservewijnen – die nodig zijn om het eindproduct, zeker in blends, meer complexiteit te geven – toeneemt én bovendien meer domeinen nu ook de koelere microklimaten opzoeken. Want in het soms ovenhete Australië is het van levensbelang om die sprankelende wijnen die fraîcheur nodig hebben, te kunnen maken van druiven met de nodige aciditeit. Zoek daarom vooral ‘sparklings’ uit die koelere gebieden, met name Tasmanië, Victoria, Eden Valley of de Adelaide Hills. Australiërs maken bovendien vooral bubbels volgens de techniek van champagne plus met de gekende druivensoorten Chardonnay en Pinot noir, ook al zal het resultaat toch altijd wat anders smaken dan het Franse model.
In onze rekken treft u zeker sparklings aan van domeinen als Croser, Chandon, Grant Burge, Stonier, De Bortoli of Pipers Brook.
En wil u tijdens de feesten écht origineel uit de hoek komen, probeer dan eens een rode schuimwijn, gemaakt van de Shiraz-druif. Heel apart, vaak met impressies van woudvruchten, griottes, pure chocolade en een aardse toets, ideaal voor bij stevig vleeswerk of wild.
Tip 6: Vergeet evenmin…
De nog tientallen andere schuimende alternatieven die we tegenwoordig kunnen kopen, zoals de Duitse ‘Sekt’, die onder deze benaming ook varianten telt in Oostenrijk, Tsjechië en eigenlijk heel Centraal -en Oost-Europa. Wees hier wel superkritisch en koop eerst een fles om te proeven, want alleen al in Duitsland worden jaarlijks veel meer ‘Sekts’ geproduceerd dan er in gans Champagne wordt gecommercialiseerd. Maakproces, druivenrassen, finesse en prijskaartjes verschillen soms dag en nacht. De grootste kans op kwaliteit vinden we als er op het label ‘Deutscher Sekt’ prijkt, want dat betekent dat de basiswijn ook effectief afkomstig is uit Duitsland. Staat er ‘Deutscher Sekt bA’ of ‘Deutscher Qualitätsschaumwein’ vermeld, dan werden de gebruikte druiven zelfs in een specifiek wijngebied geplukt, wat dus een extra kwaliteitsborg geeft.
Laatste tip: kijk ook eens naar de Kaapse vonkelwyn. Vooral de ‘Cape Classique’ is dikwijls de moeite waard, omdat dit verwijst naar producenten die hun belletjeswijn helemaal volgens de klassieke champagne-methode maken.
Lees hier de andere alternatieven van onze wijnspecialist.