Barbecuetips - De subtiele kracht van rookchips
Dat brengt ons naadloos bij een onmiskenbare doch vaak onderschatte smaakmaker als het op barbecueën aankomt. Rook! Iedereen weet inmiddels dat je met allerhande marinades je vlees kan voorzien van heerlijke smaakcombinaties. Dat de toevoeging van vuurkruiden of rookhout ook voor ware smaaksenstaties weet te zorgen, dat is dan weer minder gekend. Daarom pleit ik met plezier voor het gebruik van rookchips, zonder enige twijfel een must have voor iedereen die vaak achter zijn barbecue staat. Of je nu een simpele hamburger, een malse steak of een groter stuk vlees wenst te bereiden, allemaal zijn ze gebaat met een subtiele rooktoets.
In de handel (tuincentrum, speciaalzaak) zijn er verschillende soorten rookchips beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kersenhout, appelhout, esdoorn, hickory, maple, noem maar op. Populair zijn ook de rookchips gemaakt van oude vaten van Jack Daniels of Gueuze. En kun je ergens voor een spotprijs een oud wijnvat op de kop tikken, of heeft je buurman net een oude eik geveld? Niet twijfelen, ook hiermee kan je uitstekend roken. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat je steeds onbehandeld hout gebruikt. Vieze chemische luchtjes willen we absoluut niet in de buurt van ons eten hebben.
Het volstaat een handvol rookchips een half uurtje te weken in water. Voor de liefhebbers mag dat gerust ook ander vocht zijn zoals bier of appelsap. De geweekte chips even laten uitlekken en vervolgens op de gloeiende kolen gooien. Je zult merken dat ze quasi direct beginnen te roken.
Het spreekt voor zich dat je geen geweekt rookhout op de brander van een gasbarbecue kunt gooien. Wat niet wil zeggen dat je als eigenaar van een gasbarbecue niet zou mogen genieten van een fijn rookluchtje. Veel van de recente gasbarbecues zijn voorzien van een ‘rooklade’ boven de warmtebron waarin je de houtsnippers kunt plaatsen. Niet gewanhoopt indien je een toestel bezit waarop er nog geen rooklade voorzien is. Zoals zo vaak het geval is, valt daar een mouw aan te passen. Een losse rooklade kopen is bijvoorbeeld een optie, maar met een beetje aluminiumfolie kun je een goedkoop alternatief creëren. Een simpel papillotje vouwen met hierin enkele geweekte houtsnippers , dichtplooien en vervolgens enkele kleine gaatjes in prikken. Ziedaar je lowbudget rooklade.
Dat ook vis een rooksmaakje duidelijk weet te appreciëren is algemeen geweten. Gerookte zalm, forel of paling, het zijn maar enkele welgekende voorbeelden. Als je je vis op de barbecue een mooie rooksmaak wenst mee te geven, dan kun je gebruik maken van een handig rookplankje. Vaak zijn deze gemaakt van cederhout. Het volstaat je plankje gedurende 30 minuten onder te dompelen in lauw water, hierop een mooi stuk vis(filet) naar keuze leggen en vervolgens de barbecue zijn werk laten doen. Door de hete kolen – of de vlammen van je gasbarbecue - zal het plankje beginnen smeulen waardoor er een heerlijk rookaroma vrijkomt. Mooi meegenomen is natuurlijk dat de vis – altijd delicaat op een barbecue – niet rechtstreeks in contact komt met de gril of de hete kolen. Zo blijft het visvlees ook netjes intact wat de presentatie alleen maar ten goede komt.
Je weet wat gedaan, de volgende keer dat je aan het barbecueën gaat. Een handjevol rookchips, een wereld van verschil!