Bezoek aan de stoomstroopfabriek en de streekproductenwinkel
In het begin van de vorige eeuw was Borgloon de bakermat van de stroopfabricatie en vandaag de dag wordt er nog steeds stroop gemaakt.
De fabriek is in 1872 gebouwd en het was de familie Wynants die er 100 jaar lang stroop heeft gemaakt op ambachtelijke wijze. Omdat zij geen opvolgers meer hadden binnen de familie hebben ze de lichten uitgedaan en zijn ze in 1983 vertrokken.
Daarna heeft de fabriek leeggestaan van 1983 tot 2005, intussen waren de gebouwen fel verouderd, begonnen er delen in te storten en kon iedereen er zomaar binnen en buiten lopen. Om te voorkomen dat de gebouwen nog verder zouden verloederen heeft de stad Borgloon in 2005 beslist om de stoomstroopfabriek op te kopen. De bedoeling was om er enerzijds een mooi fruitbelevingscentrum van te maken, maar anderzijds ook om terug stroop te gaan produceren, uiteraard op ambachtelijke wijze.
In 2006 heeft de stad Borgloon aan Raf Bleus, afkomstig uit een familie die al hun ganse leven stroop produceren, gevraagd of hij in de fabriek terug stroop wou maken. Voor hem was dit een uitgelezen kans en vandaag de dag runt Raf de fabriek met zijn vrouw. Uiteraard doet hij dit iets kleinschaliger als voorheen, maar toch is de stroop, het typische streekproduct, terug tot leven gekomen in Borgloon.
De productie van stroopStroop maken lijkt misschien eenvoudig, maar toch komt er heel wat kijken bij het productieproces. Vroeger werd het industriële fruit (enkel suikerbieten, appels en peren) aangeleverd met paard en kar of met de tram die door de fabriek reed. Het fruit werd eerst grondig gewassen en dan met de schroef van Archimedes naar de kookketel gebracht. In de kookketel werd het fruit voor de eerste keer gekookt. Daarna werd het gekookte fruit uitgeschept en in de pers gelegd om de pulp te verwijderen.
Vervolgens werd het fruit gescheiden, gewogen en gezuiverd. De steeltjes en pitten werden verwijderd en het gezuiverde fruit werd opgeslagen in tonnen alvorens men begon aan het maken van het concentraat. Bij het maken van het concentraat werden ketels gebruikt waarmee het zuivere sap gemengd werd met water, daarna volgde een tweede en laatste kookbeurt in een inox ketel.
Tot slot ging het gekookte mengsel naar de vergaarboek voor de afkoeling, de afgekoelde stroop werd door twee dames verpakt voor de verkoop. De stroop werd opgeslagen in de magazijnruimte en vertrok van daaruit met vrachtwagens of de trein naar de bestemming.
De toekomst van de fabriekIn 2007 won Borgloon de monumentenstrijd en hierdoor hebben zij een extra budget van 500.000 euro ter beschikking om hun toekomstplannen met de stoomstroopfabriek waar te kunnen maken. De schouw en muur zijn al opgemetseld en de binnenkoer is ook al volledig gerenoveerd.
De streekproductenwinkelAan de fabriek is ook een streekproductenwinkel gevestigd, hier kan je uiteraard stroop kopen maar ook etenswaren gemaakt met de stroop zoals stroopwafels, strooppralines, …
Wil je zelf graag een bezoekje brengen aan de stoomstroopfabriek? Dat kan! Meer informatie over de rondleidingen vind je hier.
Wij zijn zelf op ontdekking geweest in de streek en willen jou graag wegwijs maken in alles wat je zeker moet ontdekken:
Toerisme Limburg
'Meer welvaart en welzijn creëren voor de Limburgse bevolking door een kwaliteitsvol, attractief en duurzaam toerisme te ontwikkelen, stimuleren en promoten'.
Toerisme Limburg VZW
Universiteitslaan 3
3500 Hasselt
T +32 11 305 500 | F +32 11 305 505
info@toerismelimburg.be