Dagen Zonder Vlees: pure lentegroenten in aantocht!
Bye bye wegwerpverpakking: 3 tips
Naast 40 dagen minder vlees eten, zet deze editie van Dagen Zonder Vlees (DZV) ook in op lokale seizoensgroenten, minder voedselverspilling en minder wegwerpverpakking. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar gemiddeld produceert de Vlaming zo’n 9,8 kg afval per week. Niet niks, toch?! Al dat afval moet gesorteerd en opnieuw verwerkt worden. Dat kost handenvol geld én vraagt een hoop energie van onze planeet. Maar hoe kan je afval in de keuken vermijden?
Tip 1: Koop je groenten en fruit puur natuur
Groenten en fruit worden maar al te vaak zinloos verpakt: aubergines in doorzichtige plastic, komkommers in een keurslijf van vershoudfolie, appels netjes per zes in een schaaltje… Allemaal verpakkingen die geen nut hebben en meteen de vuilnisemmer in gaan. Vermijd ze dus bij je aankopen en je afvalberg zal zienderogen slinken!
De boer om de hoek – of net iets verder weg – overstelpt je vast niet met al die rommel. Andere lokale winkels en korte keten initiatieven zoals Voedselteams zijn echt het overwegen waard!
Tip 2:Neem herbruikbare potjes mee naar de winkel
Probeer er een gewoonte van te maken om propere herbruikbare potjes en/of flesjes mee te nemen wanneer je inkopen doet. In het begin voelt het wat vreemd, maar het went snel. Je zal zien dat je ondertussen al lang niet meer de eerste klant bent die met eigen potjes komt aandraven in de supermarkt. Zorg er gewoon voor dat je van alles een goed sluitend deksel bij hebt en dat de opening voldoende groot is, zodat jij of de verkoper makkelijk en snel kan vullen.
Ken je deze volledig verpakkingsvrije winkels trouwens al? Zij zetten volop in op het terugdringen van verpakking en zien je maar al te graag komen met je eigen vulbaar gerief!
Tip 3: Shoppingbags à gogo
Mijn winkelmand of –kar zat vroeger altijd net iets voller dan mijn meegebrachte herbruikbare tassen kunnen dragen. “Lukt het zo, mevrouw?”, vraagt de kassierster. Gggrrmmmbblll…natuurlijk lukt het zo niet, vloekte ik bij mezelf. “Neen, graag nog een herbruikbare tas alsjeblieft.” Altijd had ik tassen te kort bij me.
Tot ik me toelegde op het verzamelen van shoppingbags met elk hun eigen troef. Zo heb ik een rieten mand om mijn wekelijks biologisch groentepakket op te halen. In mijn handtas bewaar ik altijd een opplooibare tas met prachtige roze bloemetjes. Ideaal voor kleine onverwachtse boodschappen. De omabloemetjestas is dan weer goed om de flessen melk bij de boer te laten bijvullen. De lussen zijn net groot genoeg om over de schouder te hangen. De gele tas is een cadeau van de meter van onze dochter, recht uit Mexico. Deze neem ik mee op last-minute, ongeplande uitstapjes. En de driehoekjestas mag komen opdraven als ik leuks of lekkers voor mezelf ga kopen. Voor de grote boodschappen in de supermarkt, grabbel ik ze allemaal mee. En oh ja, vergeet je broodzakken niet te hergebruiken. Een broodzak kan je makkelijk een hele week gebruiken. Het is echt zonde om ze elke dag weg te gooien.
Hello lenterecepten!
Deze homemade burger (recept) is het ideale alternatief voor een doordeweekse vleeshamburger. Wie het seizoensgebonden en eenvoudiger wil houden, kan de tzatziki vervangen door tartaarsaus. Zoek je nog iets anders? Neem hier dan zeker een kijkje voor meer lekkere veggie recepten.
De (Vegetarische) Keuken van Sofie
Sofie Dumont en Ann Lemmens gingen onlangs samen veggie in De Keuken van Sofie. Benieuwd wat ze er allemaal bekokstoofden? Vlees noch vis, verrukkelijk vegetarisch!
Veggie macaroni met bloemkool en prei (recept)
Veggie risotto met aubergine en gele stekelzwam (recept)
Gespoten zandkoekjes (recept)
Gewone & veggie hotdog (recept)
Hazelnoot-banaan bresiliennetaart (recept)
Spaghetti carbonara met broccoli (recept door Dorien Knockaert)
Deze variatie op de klassieke spaghetti carbonara is om bij weg te dromen. Snel, simpel en overheerlijk.
Ingrediënten (2 personen)
250 g spaghetti* 2 sjalotten of 1 kleine ui, gesnipperd* 2 teentjes knoflook, geschild maar niet gesneden* ca. 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder (pimenton de la vera) * ca. 1/2 koffielepel gewoon paprikapoeder* snuf tijm * snufje chilivlokken of – poeder * 1 koffielepel tomatenpuree* 350 g broccoli* 2 eieren, losgeklopt * 40 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt * olijfolie, peper, zout
1. Bereid eerst de groenten voor. Was de broccoli en snij deze in hele kleine roosjes.
2. Breng een grote pot water aan de kook, voeg royaal zout toe en kook de spaghetti erin gaar.
3. Fruit intussen in een andere hete, wijde pan de sjalotten in olijfolie, samen met het paprikapoeder, de tijm, de chili, de knoflook en een snuf zout.
4. Temper het vuur en laat ze minstens 5 minuten garen en smaak ontwikkelen. Voeg de tomatenpuree toe en laat alles samen nog eens 5 minuten verder garen.
5. Voeg de broccoli toe. Draai het vuur weet wat heter en dek de pan af met een deksel.
6. Als de spaghetti bijna gaar is, schep je hem op de broccoli, samen met enkele pollepels van het kookvocht. Dek de pan af en laat alles nog heel even doorgaren.
7. Roer de kaas door de eieren en roer dat mengsel door de spaghetti. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
8. Druppel er voor het serveren nog wat van je lekkerste olijfolie over.