De Biersommelier - De B van België

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:11

Die constante bezettingen doorheen de geschiedenis maakten ons wel een anti-autoritair volk, we zijn tegen teveel overheden en regels, we zijn plantrekkers en...individualisten. Dat zit in onze genen, en ook in die van de brouwers. We waren ooit met meer dan 3000 brouwers in dit landje. Elk dorp had als het ware zijn brouwer, en die wilde zeker een ander bier maken dan zijn collega in het volgende dorp. Die koppigheid en dat individualisme heeft er voor gezorgd dat we nu nog ongeveer 125 zelfstandige brouwerijen hebben, en meer dan 400 verschillende bieren. In een georganiseerd land ben je klaar met drie bieren, dat zegt wel iets over onze "georganiseerde" chaos. Maar dat we niet alles in één ketel smeten zoals bv. onze noorderburen, die bijna uitsluitend pils drinken in die belachelijke limonadeglaasjes, speelt nu in ons voordeel. Want wat blijkt: door de sociale media is de authenticiteit rond een bier perfect traceerbaar. In heel de wereld ontdekt men via internet en facebook die koppige brouwers, die halsstarrig hun (soms onverkoopbare bieren) bleven maken ( denk maar aan een zure oude geuze bv.) Ze zijn ècht, soms honderden jaren bezig, vijf, zes, zeven generaties lang...is dat niet fantastisch in deze virtuele wereld waar alles zo snel moet gaan en er enkel nog "instant" gecommuniceerd wordt? Wie zou dat nu in deze tijd nog opbrengen, om drie jaar aan een bier te werken, zoals onze lambiekbrouwers nog steeds doen? Waar vind je nog lambiekbrouwers en geuzestekers en niet minder dan zes brouwende Trappistenkloosters? In welk land heeft elk bier zijn eigen specifieke glas? België heeft de laatste twintig jaar een kwaliteits-stempel gekregen in de wereld, het is het mekka van het speciale bier, net zoals Cuba dat is voor topsigaren, Schotland voor topwhisky's en Frankrijk voor topwijnen. Dat ondervind je maar echt als je reist. W

ij Belgen vinden het maar normaal dat er op een bierkaart 50 bieren staan, in de rest van de wereld is dat niet zo evident. Michael Jackson zei ooit ' The Belgians take their beers for granted". Ze vinden die bierschat vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Het is uniek, en we moeten onze familiale brouwers koesteren, en ook de grote jongens, want zij trekken vaak het spoor voor de kleintjes in het verre buitenland.

Een laatste bedenking: met het splitsen van België zijn de brouwers niet gediend, want "Belgium" is nu in de hele wereld een waardemerk voor bier geworden. Ik vrees alleen dat Bart De Wever hier niet van wakker zal liggen.