De Biersommelier - De C van Creativiteit
Het idee ontstond in het prille begin van deze eeuw aan de toog, zoals zovele goede ideeën. Manu De Landtsheer, die de familiale brouwtraditie in Buggenhout net terug opgestart had, stond in Antwerpen aan de toog met biergoeroe Michael Jackson en een Amerikaans bierimporteur. Jackson mijmerde " zou er een Belgische brouwer gek genoeg zijn om een bier op de methode van champagne te maken?" Waarop de brouwer zei: als ik wat afzet zou hebben...waarop de importeur meteen een container bestelde.
Manu vertrok de volgende week naar Epernay, waar hij in het Institut Oenologique du Champagne alles ging leren over de beroemde methode van Dom Pérignon. Hij startte met als basisbier zijn blonde Malheur 10, die hij in champagneflessen liet bottelen met collectortje in de hals. Na het proces van "rémuage et dégorgement" ( het keren van de flessen zodat de gist zich over heel de fles verspreidt, en het bevriezen van de hals zodat de gistprop kan verwijderd worden en er een geheime vloeistof aan toegevoegd wordt) hou je dan een klaar en sprankelend bier over, dat vederlicht overkomt ondanks zijn 11 graden alcohol. Malheur Brut, the first bière brut in the world, zag zo het levenslicht en haalde meteen de uitvindersprijs van België. Eventjes later kwam er in Buggenhout een tweede "Bière Brut" bij, Deus van Bosteels ( die er ook jaren op gewerkt hadden).
Ondertussen is dit huzarenstukje nog steeds niet geëvenaard in andere delen van de wereld, wij hebben er twee. Maar dat wil niet zeggen dat de Belgen een monopolie hebben op de creativiteit: in de Verenigde staten wordt er naar hartelust geexperimenteerd door de zowat 2000 "Craft Brewers'. Dat zijn kleine of regionale brouwers van speciale bieren, ze ontstonden eigenlijk uit de homebrewers, heel wat Amerikanen die nergens aan speciaal bier konden geraken maakten het dan maar zelf. Maar in twintig jaar tijd is dit fenomeen enorm gegroeid, en waar men zich in het begin door de Britse en Duitse bieren liet inspireren, is er nu al zo'n vijf jaar de "Belgian Wave', en worden onze bieren massaal gecopieerd. Abdijtypes, witbieren, tripels, zure bieren of "sour ales" zijn de laatste hype.
De Amerikanen hebben het rijpen op hout ontdekt, hout geeft complexe smaken van vanille en tannines aan het bier. Ook zijn ze al jaren met extreem gehopte bieren aan de slag, en dat inspireerde ons Belgen dan weer om een reeks goed gehopte nieuwe bieren te lanceren. Dat laatste is goed nieuws, zo raken we eindelijk van die gehate verzoeting af die we in de laatste twintig jaar moesten ondergaan. Het laatste creatieve wapenfeit in België is het witloofbier, ik heb het nog niet geproefd, maar het idee lijkt me wel wat. To be continued!