De Biersommelier - De C van Culinair

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:11

Hoe is het mogelijk dat we in dit land nog niet verder staan met "beer & food pairing"?Toegegeven, we gaan er stilletjes op vooruit, maar van een echte doorbraak kan je nog steeds niet spreken, ondanks drie seizoenen van 'De Biersommelier" op Vitaya, met steeds een bier en spijs combinatie in samenwerking met een bekend restaurant. Ondanks mijn boek 'Bier op het menu", waarvan er toch 7.500 exemplaren werden verkocht. Ondanks de wekelijkse "proef met ben" sessies, meestal ook gepaard met lekker eten.

Het deed me deugd dat 'Tournée Générale" het thema ook overnam in de laatste reeks. Maar ik heb de indruk dat het toch in de afdeling curiosa blijft steken bij onze grote restauranthouders. Buiten twee cursussen "Biersommelier" van Syntra (in Hasselt en Roeselare) wordt er niets, maar dan ook niets onderwezen over dit thema in onze hotelscholen. En toch, er is niets zo evident in een gerenommeerd bierland met vierhonderd verschillende biersmaken om bier met eten te combineren. Het toppunt is dat elk restaurant of eetcafé de bieren in huis heeft. Maar wat ze niet (of nog niet genoeg) doen is hun menu combineren met bieren. Heeft natuurlijk met de winstmarge op wijn te maken. Er wordt daar handig van geprofiteerd. Iedereen weet immers wat een Duvel in de supermarkt kost, maar niemand weet de prijs van het vaak droevige wijntje dat voorgezet wordt. "Chateau Migraine" van een paar euro de fles wordt vaak voor een veelvoud verkocht. Ik heb het al zo vaak gezegd: wijn moet zich nooit bewijzen, bier moet zich altijd bewijzen.

Maar voor degenen die het aandurven om bier bij het eten te bestellen, geef ik graag enkele tips. Start met een zuur of bitter bier als aperitief, om de smaakpapillen los te gooien. Een frisse geuze bijvoorbeeld, of een witbier, of een lekker gehopte pils. Bij een visgerecht neem je best een blond bier, niet te complex, bijvoorbeeld een blond abdijbier (geen tripel). ALs je rood vlees besteld, gegrild of gebakken, ga dan voor een donker bier, bijvoorbeeld een dubbel abdijbier. Het zit in onze genen: de gebrande smaken van het vlees matchen wonderwel met de gebrande mouten in het bier. Wijn hierbij zou als een rode fruitsaus zijn die je over je steak giet... Neem je nog een stukje kaas als dessert, wacht dan nog enkele maanden, want in september komt mijn nieuwe boek uit dat ik samen met kaasmeester Van Tricht op punt stelde, met 50 bier- en kaas combinaties. Ik kan je er toch al eentje verklappen waar je van zal staan kijken: combineer eens een Stilton (Engelse blauwe kaas) met een oude kriek, meteen heb je een fantastische smaakexplosie in je mond en een prachtig dessert. Als pousse café heb ik ook nog wel wat ' in mind", waarom geen zwaar bier op eik gerijpt, een Bush Prestige bijvoorbeeld, die niet moet onderdoen voor de beste Bourbon whisky.

En als je het feestje nog wil laten verdergaan kan je nog een van onze twee champagnebieren opendoen, mooi gefrappeerd in de ijsemmer natuurlijk. Feesten met bier aan tafel, het kan dus. Je moet er gewoon voor open staan. Probeer het eens, thuis of in je favoriete restaurant.