De Biersommelier - De R van Reinheitsgebot
Althans in Duitsland, want in 1987 maakte de Europese Commissie er korte metten mee. De Duitsers riepen het in om de import van buitenlandse bieren tegen te houden. Dit protectionisme kon niet langer door de beugel, sindsdien wordt de Duitse markt dan ook overspoeld met buitenlandse bieren die zich van deze purity law niets aantrekken. De Duitsers zelf zijn nog wel aan dit Reinheitsgebot gehouden, want ze vallen onder de nationale wet.
Enkel in Beieren zijn er enkele uitzonderingen voor hoge gistings-bieren, die ook ongemoute tarwe en rogge mogen gebruiken, denk maar aan de Weissenbieren. ( het verschil tussen een Duits en Belgisch witbier is dat wij ruwe tarwe gebruiken, en zijn gemoute tarwe). Dat stugge houden aan het Reinheitsgebot speelt de Duitsers vandaag wel parten. Ze hebben de trein van de speciale bieren gemist.
Ik bezocht de laatste jaren verschillende brouwerijen die leeg staan of bijna niet meer produceren. Iedereen (en er zijn nog zeker een duizendtal brouwers) maakt immers quasi hetzelfde product: pils volgens het Reinheitsgebot. Es soll frisch sein! Wij Belgen hebben altijd onze 'goesting' gedaan en maakten bieren met fruit, kruiden, lieten het rijpen op hout of zelfs champagniseren met een wijngist...en maken nu het mooie weer uit in de internationale bierwereld, waar pils meer en meer verdrongen wordt door speciale bieren.
Het is de omgekeerde wereld, qua economische kracht domineert Duitsland nu Europa, kijk maar naar wat er in Brussel gebeurt rond de redding van de euro, het is alleen nog de Deutsche Reichstag die alles beslist. Daarom zouden ze dat Reinheitsgebot ook maar beter afschaffen. Dan kunnen de Duitste brouwers wat creatiever worden, en ook eens iets anders maken dan een –weliswaar goed gehopt en smakelijk- pilsje. De Europese commissie had hier begrip voor en de Duitsers –met uitzondering van Beieren weer- mogen nu van het Reinheitsgebot afwijken enkel als het bieren betreft voor de export. In het thuisland echter zal het pils, alt of kölsch zijn met enkel water, mout, hop en gist.