De ecologische voetafdruk van Johnnie Walker
Wat niet veel mensen weten is dat whisky, vooral blends, enorm populair geworden zijn in o.a. Azië en Afrika. De vraag is erg groot, en Diageo probeert hier een gevolg aan te geven. Dergelijke grote productie eist echter heel wat van het milieu en omgeving, en in 2008 besloot Diageo dan ook duurzaamheidsdoelstellingen voor zich zelf voorop te stellen.
Zo willen ze tegen 2015:
- 30% efficiënter gebruik maken van water
- 50% minder afvalwater, 60% minder waterverontreiniging
- 50% minder CO² uitstoten
- 100% recycleerbare verpakkingen gebruiken
4 jaar later zijn hiervoor al grote inspanningen geleverd door Diageo. Naast een uitgebreid tussentijds rapport, kregen we ook de uitnodiging om zelf eens een kijkje te komen nemen in Schotland. Wat we niet afsloegen uiteraard!
Het belangrijkste bezoek op deze trip, naast het vele whiskyproeven uiteraard, was dat aan de gloednieuwe whiskydistilleerderij van Roseisle. Een gigantische ‘fabriek’ zeg maar met een productie van 10 miljoen liter spirit per jaar, gebouwd volledig conform het duurzaamheidscharter. De traditionele (en enige echte) manier van whisky distilleren wordt er toegepast, maar dan op erg grote schaal.
Er wordt echter gezorgd dat alle bijproducten die geproduceerd worden, op duurzame manier gerecycleerd worden. Zo wordt het wort (gebruikte graan) gebruikt als grondstof om bio-energie op te wekken, in een bio-energiefabriek die ook op de site aanwezig is. Die energie wordt dan meteen weer gebruikt in de distilleerderij. Dit zorgt ervoor dat er 13.000 ton minder CO² uitgestoten wordt, het equivalent van 10.000 gezinswagens.
Na vier jaar kan Diageo alvast mooie cijfers presenteren:
- 19% efficiënter gebruik van water
- 14,5% minder afvalwater, 11,2% minder waterverontreiniging
- 22% minder CO² uitstoot
- 98,3% recycleerbare verpakking
Erg knappe inspanningen allemaal. Het is misschien niet meteen iets waar we vaak bij stilstaan, maar fans van het merk weten nu elk glas Johnnie Walker dat ze drinken, is het nu Blue Label, Gold Label of Green Label, steeds ook écht een green label verdient!