Foodfotografie: keuze van de ondergrond en camerahoogte
De keuze van de juiste ondergrond
Het klinkt misschien raar maar wat onder je bord ligt is eigenlijk net zo belangrijk als wat er op ligt. Want de ondergrond kan jouw gerecht naar een hoger niveau tillen. Een eenvoudig witte ondergrond met wat structuur (een houten tafel, een stuk handgeschept papier, een wit tafellaken) geeft standaard bijna altijd een mooie foto. Wit zorgt ervoor dat het onderwerp beter uitkomt. Het gerecht is de ster van de foto als het ware. Het geeft de foto klasse.
Kleurrijke ondergronden kunnen zorgen voor een meer huiselijke sfeer. Andere ondergronden zijn dan weer niet echt geschikt voor het onderwerp dat je wil fotograferen. Ze halen het model als het ware naar beneden.
Als je de verschillende voorbeelden ziet dan merk je meteen dat het onderwerp er telkens anders uitziet, maar toch is het precies hetzelfde. Wil je een foto maken van een mooi gerecht en je hebt wat tijd? Loop eens rond met je bord (zowel binnen als in de tuin), zet het neer en neem enkele foto’s. Je zal al snel merken dat sommige ondergronden beter geschikt zijn dan andere. Vermijd ook druk of fel gekleurde borden. Zij maken de foto visueel verwarrend omdat ze de aandacht afleiden van het onderwerp zelf. Ik ga regelmatig naar de kringloopwinkel en koop daar verschillende bordjes van 50 cent. Ik kijk dan uit naar voornamelijk witte borden met een gekleurd randje of licht gekleurde borden.
Soms zijn zwarte borden ook heel erg mooi, maar zorg er dan wel voor dat het een mat bord is want anders heb je teveel spiegeleffecten en dat is dan op zijn beurt weer lastig om te fotograferen. Vermijd ook heel grote borden omdat je vaak te ver moet staan van je onderwerp (als je er het volledige bord wil fotograferen). Borden met een grillige vorm kunnen een saai onderwerp dan weer interessanter maken.
CamerahoogteNormaal gezien is een hoek van 35-45° ideaal om food te fotograferen. Dat is ongeveer gelijk aan wat je ziet als je aan tafel zit. Bij desserten en koekjes heb ik eerder de neiging om een lager camerastandpunt in te nemen (zoals bij de horizontale foto).Je hebt dan meer zin om er ‘in te duiken’. Je voelt je als een kind voor een snoepetalage. Het probleem is wel dat je bij een lager camerastandpunt je met veel meer moet rekening houden. Doordat je lager zit met je camera zie je veel meer wat er achter het onderwerp gebeurt. Een rommelige keuken, een strijkplank,… je ziet het allemaal. Soms werkt het wel, bijvoorbeeld als je een dessert wil fotograferen op een feesttafel. Dan is het net leuk om lege borden te zien, halfvolle glazen e.d. omdat deze de juiste sfeer oproepen.
Alles is afhankelijk van wat je in de foto wil vertellen. En over dat laatste zullen we het in de volgende tips hebben.
Eerdere tips:Foodfotografie: licht, diafragma en witbalans
Nikon foodfotografie
Deze tip kwam tot stand in samenwerking met Nikon.
Voor meer info over de fototoestellen, neem zeker eens een kijkje op de website, Pinterest- of facebookpagina van Nikon.