Foodie in Wonderland - Evelien en haar 'Wijnwijven'

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:11
wijntips

Evelien De Mey houdt niet alleen van koken, ze drinkt ook graag een glas wijn. Samen met drie andere vrouwen is ze lid van de 'Wijnwijvenclub'. "We leren graag iets bij over wijn, zonder dat we elke slok moeten uitspugen", lacht Evelien. Het concept is eenvoudig. De gastvrouw kiest de druif, streek of wijngaard. Iedereen brengt, onafhankelijk van elkaar, een fles wijn mee. De wijn mag nooit meer dan 10 euro kosten. "Iedereen zorgt ook voor een hapje of een gerecht dat bij de wijn past."

Kijken, ruiken, proeven...en eten
Iedere 'Wijnwijvenavond' verloopt volgens hetzelfde stramien. "Meestal begint de avond vrij serieus," zegt Evelien. "We vertellen wat we opgezocht hebben over de druif en de wijn die we gekocht hebben. Daarna gaan we over tot het echte werk: kijken, walsen, ruiken en proeven. Hebben we de wijn voldoende besproken, dan proeven we ervan met de gerechten erbij. De wijn smaakt dan helemaal anders. Op het einde van de avond geven we punten aan de wijnen en kiezen we er de lekkerste uit. Meestal is er grote eensgezindheid over de beste wijn."

Na de eerste editie van de Wijnwijvenavond vulde Evelien haar collectie foodieboeken aan. "Zo kocht ik onder meer het 'Spiekboekje Wijn', dat je leert om wijnen te kiezen op basis van de druivensoort. Bij iedere druif staan ook twee bijpassende recepten, wat heel handig is."

Eerst de rode
De vier 'Wijnwijven' namen al de syrah en de pinot noir onder de loep. "Het moeten telkens pure druiven zijn, geen mengeling", legt Evelien uit. "We hebben ons voorgenomen om eerst de rode wijnen te bespreken. We zijn ook van plan om nog eens een cavadegustatie te voorzien, daarna schakelen we over de op de witte wijnen." Iedereen brengt dus een fles wijn naar keuze mee van die specifieke druif. We hebben gelukkig nog nooit een dubbele fles meegebracht. Van de pinot noir hadden we vier verschillende flessen uit drie landen."

Meestal passen de gerechten goed bij de gekozen wijn, ook al kan het eens mislopen. "Dat was het geval bij de pinot noir, een wijn uit de Elzas. Ik had een Weingartner Collection Privée (2009) gekocht en dacht dat het leuk zou zijn om daarbij een typisch Elzaser gerecht te serveren. De combinatie van de wijn en het stoofpotje met vlees, aardappelen en groenten was echter teleurstellend. De wijn paste totaal niet bij het warme gerecht." De 'Wijnwijven' merkten dat de wijn wel goed samenging met koude gerechten en zelfs met vis, net omdat de wijn zo fris en licht smaakt.

Cabernet Sauvignon
Vorige zondag was het de beurt aan de cabernet sauvignon, een blauwe druivensoort die zijn oorsprong vindt in de Médoc in de Franse Bordaux-streek. Evelien maakte panados met kip, parmaham en tomaatjes. "Die combinatie was heel geslaagd. Het gerecht balanceerde de eerder zware zijn." De andere vrouwen maakten tapas klaar en hadden kazen voorzien.

Heel belangrijk tijdens zo'n wijnavond zijn goede glazen, voegt Evelien er nog aan toe. "Ik had het nooit gedacht, maar we hebben ondervonden dat een ballonglaasje niet voldoende is. Investeren in een goede set wijnglazen maakt veel verschil uit."

De 'Wijnwijvenavond' draait rond bijleren en wijn proeven op een autodidactische manier. Er staan wel uitstappen gepland in de agenda waar ze professioneel advies zullen krijgen. "Zo trekken we binnenkort naar de Vino-teka in Antwerpen, een wijnbar waar we wijn en hapjes kunnen proeven. Deze zomer willen we ook een wijnstreek in Frankrijk bezoeken."