Gerechten met streken - Antwerpse handjes als culinair geschenk aan Antwerpen
Nu goed, om terug te gaan naar de oorsprong van het koekje, is het belangrijk ook even de geschiedenis van de naam Antwerpen uit de doeken te doen. Vroeger noemde men de eerste nederzetting die gevestigd was op de plaats van het Antwerpen zoals wij het nu kennen, Anda Werpum, wat Germaans is voor ‘Aangeworpen land in een bocht van een rivier’. Zo simpel is het. Maar meer gekend dan de etymologische verklaring is de legende van de Reus Antigoon. Hij zou aan de oever van de Schelde gestaan hebben en eiste aan alle voorbij varende schepen een zware tol. Wanneer een schipper weigerde te betalen, hakte de Reus zijn hand eraf. Maar dat was buiten de stoere, heldhaftige Romein Silvius Brabo gerekend! Hij doodde de Reus, hakte zijn hand af en gooide dat in de Schelde. Volgens deze legende zou de naam Antwerpen dus afkomstig zijn van Handwerpen.
In 1934 was er dan een banketbakker, Meneer Hakker genaamd, die aan zijn geliefde Antwerpen een culinaire specialiteit wou schenken. Bakker Hakker was lid van de Koninklijke Vereniging van Meester Banketbakkers van Antwerpen en die vereniging schreef een wedstrijd uit om Antwerpen een culinaire specialiteit te schenken. 43 leden van die vereniging gingen de uitdaging aan en wel zes onder hen hadden het idee om een dessertkoekje te ontwerpen in de vorm van een hand. De jury kon moeilijk kiezen tussen de creatie van Bakker Neutens en Bakker Hakker, want hun handjes hadden allebei dezelfde vorm. Uiteindelijk heeft het handje van Meneer Hakker het toch gehaald, omwille van de uitermate goede smaak.
Ondertussen is het Handje wereldwijd bekend en wordt het in Antwerpen echt beschermd als een culinaire baby waarover goed gewaakt moet worden. De vorm, samenstelling en verpakking zijn beschermd door verschillende patenten en enkel leden van de Syndikale Unie mogen de Handjes vervaardigen en verkopen. Je kan ze dus niet zomaar in elke bakker in Antwerpen vinden.
Het Antwerpse handje bestaat uit zes belangrijke ingrediënten: boter, suiker, eieren, bloem en geschaafde amandelen. De originele receptuur is beschermd en de echte vorm van de handjes zoals je ze in de winkel ziet liggen, kan je nergens vinden als particulier. Als je ze dus zelf wil bakken, zal je genoegen moeten nemen met een andere vorm.
Zo ga je best te werk wanneer je zelf Antwerpse Handjes wil bakken:
Klop 160 gram kristalsuiker onder 175 gram zachte hoeveboter tot een glad geheel en klop er dan één ei onder. Wanneer het mengsel goed smeuïg is en alle suiker opgelost is, meng je er nog 250 gram patisseriebloem onder. Laat het deeg drie tot vier uur rusten.
Rol dan het deeg uit tot de gewenste dikte en steek vormpjes uit. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met wat losgeklopt eigeel. Bestrooi ze nog met enkele amandelschilfers en laat ze 12 tot 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden.