Gerechten met streken - Onze nationale topper: Mosselen met friet

woensdag, 17 april, 2013 - 10:59

Mosselen vind je ook in het buitenland, evengoed bereid op dezelfde manieren als wij ze bereiden. Vooral in Frankrijk is de mosseltraditie veeleer dezelfde als bij ons. Dus waar ligt het Belgische karakter dan? Die zit ‘m puur in de combinatie met de frietjes. Buiten de Belgische grenzen wordt er vaker van mosselen gesmuld met brood. En om het dan op en top Belgisch te maken, kan je er nog eens een lekker Belgisch biertje bij drinken.

Het seizoen van de mosselen loopt van augustus tot en met april. We kunnen nu dus nog een paar weken genieten van onze mosselen op hun best. Veel mensen associëren mosselen met de zomer, maar je kan ze wel degelijk de ganse winter door eten.

Op het einde van de 19de eeuw was Sint-Anna, op de Antwerpse Linkeroever, de place to be voor de mosselliefhebbers. In die tijd was er nog geen sprake van de voetgangerstunnel tussen Linkeroever en Rechteroever en was mosselen gaan eten op Linkeroever zelfs voor de mensen van Antwerpen een culinaire uitstap met de boot. Er waren verschillende terrassen langs de rand van de Schelde, waar men op zomerse dagen kon genieten van een lekkere pot mosselen.

Zoals daarnet al vermeld kennen mosselen bijna overal dezelfde bereidingen: gekookt in water of wijn met ui, selder en peterselie. Soms worden er ook nog worteltjes bij gedaan. Boerenbrood met een forse laag boerenboter vergezelde van oudsher de pot dampende mosselen. Tot de Antwerpse en Brusselse frituren eind 19de eeuw besloten mosselen met frieten te serveren. Die combinatie had zo’n succes, dat ook restaurants snel hun voorbeeld volgden en langzaam maar zeker werd het boerenbrood in heel België verjaagd door de friet. Sindsdien is de combinatie ‘mosselen friet’ niet meer weg te denken uit onze Belgische keuken en is het zelfs uitgegroeid tot ons nationale gerecht.

Wil jij ook nog snel genieten van mosselen, de komende twee weken waarin ze nog op en top zijn? Volg dan deze klassieke bereiding van mosselen, of ga voor deze gewaagdere versie.

Smakelijk!