Ontkurkt - Beste maatjes met de mossel

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:12


Tip 1: De bereiding telt

Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch eerst even onderstrepen: de bereidingstechniek blijft natuurlijk cruciaal. Een pot gekookte mosselen natuur met fijne groentjes, al dan niet zwemmend in een flinke scheut witte wijn, verlangt uiteraard een andere glasbegeleider dan decadente moules à la crème of zuiderse mosselen à la Provençale. Bij deze laatste versie bijvoorbeeld, waar o.a. look en tomaten een hoofdrol opeisen, kan zelfs een fruitige, maar voldoende‘droge’ rosé uit de kast worden gehaald.

Tip 2: De vijf geboden van de mossel

Maar wij houden het bij onze Belgische klassieker bij uitstek: een dampende pot gekookte mosselen, in gezelschap van frietjes of brood. Dan gelden volgende spelregels voor de wijnkeuze:

* vermijd eikgelagerde cuvées, want de tannines en het houtaccent vloeken met de mosselen

* Zoek naar wit en ‘sec’, dus cuvées die zesty frisheid, mineraliteit en voldoende fruit bezitten.

* Kies wijnen waarin er niet teveel restsuikers aanwezig zijn. Dus halfzoete of duidelijk zoeterige witte wijnen blijken  meestal ook een miskleun bij deze bereiding die naar de zee geurt.

* Oude (witte) crus of ‘grote’ Bourgognes/Chardonnay zijn eveneens taboe, omdat ze door hun complexiteit de zilte charme van de mossel kunnen maskeren

* Ook al bent u een ‘rode’ fan, rode wijn staat als een tang op een varken, in dit geval de mosselbank.

Tip 3: De witte bende

Hier hebben we werkelijk keuze zat. Klassiekers blijven natuurlijk alle wijnen op basis van de Sauvignon Blanc, omdat hun citrusfrisheid en aciditeit de ziltheid van de mosselen ondersteunt en aanvult. Dat betekent dat zowel niet te zware Nieuw-Zeelanders (Marlborough, Gisborne,…), Kaapse/Chileense Sauvignons, Sauvignon de Touraine, Entre-Deux-Mers of (Spaanse) Rueda perfect in dit smaakprofiel passen. Overigens: ook Verdejo’s uit Rueda, met hun soms uitgesproken zesty karakter, doen het vaak prima.

Andere wijnkameraden voor onze mosselschotel zijn Loire-wijnen als Muscadet-Sur-Lie, Pouilly-Fumé, Sancerre, Quincy en Reuilly, de Languedoc-appellatie Picpoul de Pinet , de Bourgogne Aligoté, of een Kaapse Steen, deze Zuid-Afrikaanse frisse versie van de Chenin Blanc.  Pinot Blanc uit de Elzas is ook kandidaat, maar daar moet u wel over waken dat u niet één van die te rijpe, naar rijpe peer smakende exemplaren kiest. Dat geldt eigenlijk ook voor Chablis: vermijd de te mollige cuvées, kies een jonge oogst en dan zit het snor.

Ook Italianen doen het pico bello, vooral Verdicchio, Soave en Orvieto. En een laatste aanrader: kijk eens naar onze ‘Germaanse’ buren. Droge Rieslings uit Duitsland - eventueel ook Rivaners - of de Oostenrijkse Grüner Veltliner-druif zullen uw mosselen perfect helpen doorspoelen. 

Tip 4: De belletjesbende

Vaak vergeten rond de mosselpot, maar toch een geslaagde combinatie vormen de mousserende wijnen. Een mooie Cava (Brut Nature of Zero Dosage bij voorkeur), voldoende droge Prosecco, (betere) Sekt, Crémant de Limoux, Crémant d’Alsace of Crémant de Bourgogne zijn soms de gedroomde tafelpartners.