Ontkurkt - De lokroep van de genummerde fles
Tip 1: Waarom?
Talrijk zijn de consumenten en wijnkopers die nog steeds appelflauw vallen als ze een fles uit de rekken plukken die genummerd is. Met genummerd bedoelen we: we zien op het ruglabel dan zaken staan als ‘Bouteille N° 12.145’ plus in de tekst ook hoeveel flessen er precies van die specifieke cuvée in dat specifieke oogstjaar werden geproduceerd. Elke fles draagt op het label dan zijn individuele nummercode. De bedoeling is duidelijk: de wijnbouwer wil ons, eindconsumenten, verlekkeren. En ons overtuigen dat we iets ‘exclusiefs’ in handen houden, een wijn dus waarvan er maar een gelimiteerd aantal werden gemaakt. Dat we dus gelukzakken zijn om zoiets te mogen kopen.
Tip 2: Waardeloos?
Maar staat elk nummer effectief voor zulke exclusiviteit? Hebben we met zo’n genummerde fles een waardevol object in handen, alsof we aan het ISBN-nummer kunnen checken of we een onbetaalbare eerste druk van Harry Potter in het rek hebben? Helaas niet. Want er bestaat geen waterdichte, laat staan Europese, regelgeving die bepaalt wanneer ja dan neen zo’n nummer op het etiket mag verschijnen. Of een sanctie wanneer blijkt dat de nummering iets speciaals suggereert wat achteraf niet correspondeert met de flesseninhoud. Vergeet immers niet: een wijn met een nummercode kost meestal een stuk duurder dan zijn ongenummerde vrienden. Dus kan God & Klein Pierke op zijn fles een individueel genummerde etiket kleven, zelfs al produceert zijn domein vlotjes 300.000 flessen en is er van een speciale cuvée geen sprake.
Tip 3: Waardevol?
Maar ga uw genummerde flessen nu niet meteen boos wegspoelen, want er is ook goed nieuws. Sommige genummerde wijnflessen zijn geen window dressing. Wanneer het gaat om cuvées uit een piepkleine oogst van enkele duizenden flessen, eindproduct van een zeer strenge druivenselectie, afkomstig van een speciaal, gunstig gelegen, laagrenderend perceel. Wijn die bovendien vaak 1 tot 2 jaar lagert op eiken vaten en meer concentratie, meer fruit en meer kelderpotentieel bezit dan de andere wijnen die het huis produceert. In zo’n geval zal het aantal flessen zelden of nooit de 10.000 stuks overschrijden en krijgen we als koper de garantie dat de nummering niet alleen de dekmantel is voor een hoger prijskaartje, maar doorgaans ook voor een authentieke, ‘betere’ kwaliteit.
Tip 4: Waarheid?
Alhoewel we dit laatste ook weer met een korrel zout moeten nemen. Want een wijnmaker die amper 2.000 flessen bottelt van een speciale cuvée en de flessen netjes individueel nummert, kan natuurlijk nog altijd zijn oogst finaal verknoeien. Door bijvoorbeeld de wijn té lang op vat te laten. Of door een te hoge extractie na te streven. Of door te laat/te vroeg te plukken of te bottelen. Terwijl zijn bescheiden buur, die géén nummercode op de labels zet, ondertussen een schatje heeft geflest. Conclusie: blijf achterdochtig en alert genoeg. Geloof niet blind dat een genummerde fles per definitie superieur is.