Ontkurkt - Verlanglijstje voor wijnfans (1)
Tip 1: Hebt u…de juiste glazen?
Het klinkt stilaan afgezaagd, maar de flessenmoorden die nog steeds gebeuren door het gebruik/misbruik van totaal foutieve glazen qua formaat, glasfinesse of zuiverheid, zijn niet te tellen. Niet dat u in allerijl meteen een nieuw glasservies moet kopen, maar zorg tenminste voor de functionele basics waarin de wijn tot zijn recht komt.
En dat betekent: tulpglazen met voldoende maar niet te reuzengrote kelk of voet. Geen exemplaren met muffe kartonaroma’s wegens jaren gedwongen kastverblijf. Evenmin glazen die na de vaatmachine geuren naar een te citroen –of lavendelachtig wasmiddel. Vroeger was het proper maken van wijnglazen in de vaatwasser 100% taboe. Nu nog enkel voor de exclusieve kristallen exemplaren, want momenteel zijn er veel producten op de markt die uw glas én flitsend helder, én geurloos schoon maken. Maar test dit eerst uit, want niets zo erg als uw geërfde grand cru classé of peperdure fles die in een glas wordt geschonken dat een kwartier lang vooral geurt naar waspoeder of spoelmiddel.
Last but not least: gebruik a.u.b. geen kabouterglaasjes voor witte wijn. Ik weet niet vanwaar die discriminatie komt, maar elke perfect gevinifieerde wijn verdient een correct glas, los van zijn kleur.
Eén mooi glasformaat voor wit en rood is dus een must. En volstaat.
Tip 2: Hebt u…een functionele kurkentrekker?
Niet alleen zijn feilloos functionerende, voldoende stevige kurkentrekkers met de juiste spiraal, ideale eindejaarsgeschenken, maar toch moet u er minstens een tweetal exemplaren in huis hebben om de eindejaarsfeesten veilig door te spartelen.
Eén daarvan bij voorkeur het sommelier-model, met bijhorend mesje. Het gebruik ervan vereist enige handigheid, maar u kan er zelfs de meest hardnekkige (plastiek) kurken mee uitwroeten.
Een tweede kurkentrekker die u achter de hand houdt, functioneert dan eerder volgens het duurdere level-model, dus met een hefboomfunctie. Deze zijn beschikbaar in alle soorten materialen en prijsklassen.
Hoe dan ook, kies een model waarmee u zich persoonlijk comfortabel voelt.
En wanneer u echt een kluns bent én blijft bij dit ontkurkritueel, vraag dan ofwel assistentie bij uw gasten – er zijn altijd wel overmoedige gasten die zich geroepen voelen, vooral mannen - , ofwel probeert u de flessen zelf netjes in alle discretie te openen in de keuken, buiten het zicht van uw gasten.
Vergeet evenwel niet bij oudere jaargangen ook de hals binnenin schoon te vegen met een stukje keukenpapier. Vooral als u de oudere cru wat ruw behandeld hebt en er dus royaal bezinksel tegen de hals en mond kleeft.
Tip 3: Hebt u…een goede capsulesnijder?
Dit is misschien wel het meest onbekende/miskende, meest handige – en bovendien: meest goedkope! - voorwerp voor de flessenontkurker: de capsulecutter.
Bij bepaalde modellen kurkentrekker zit automatisch een mesje ingebouwd waarmee de wijncapsule netjes verwijderd wordt. Maar persoonlijk ben ik een groot voorstander van de aparte capsulesnijder, die los of in combinatiedoosjes kan aangekocht worden. Een meestal hoefvormig plastiek hulpmiddel met achteraan ronddraaiende minischijfjes, waarmee zelfs de grootste Gust Flater of Goofy de capsule beschaafd kan onthoofden. Zonder dat het lijkt alsof een wilde Yeti zich op de fles heeft gestort en de capsule met zijn tanden heeft verscheurd.
In de volgende aflevering overlopen we nog een aantal andere ‘tools’ die uw (wijn)feest helpen opfleuren, zoals decanteerkaraf of vacuümpompjes.