Ontkurkt - Wijn voor Obelix
Tip 1: Al rood wat de klok slaat
Nochtans zijn de basisprincipes vrij makkelijk. Wat ook de bereidingswijze is, dus met een ‘sauce grand veneur’, als fricassé, stoofpotje, al dan niet in gezelschap van o.a. gestoofde kweeperen, appelen, champignons of allerlei bosbessen: wilde zwijnen en/of everzwijnen zijn flinke kolossen met stevig vlees. Vlees dat o.a. geknipt is voor een marinade en dus ook qua wijn een voldoende gecorseerde, mondvullende sparring partner vraagt, zelfs eikgelagerd. Cuvées met body en structuur kortom, want een wijn die alleen maar ‘tutti frutti’ is of diepgang mist, zal het gevecht met dit type haarwild hopeloos verliezen. En helaas, witte wijnliefhebbers, het zal en moet ‘rood’ zijn.
Tip 2: Van Noord tot Zuid
Ook hier kunnen we eerst teruggrijpen naar een aantal evergreens uit het flessenrek, die we o.a. al voor het hert of de patrijs suggereerden. Uiteraard blijven de crus uit Pomerol, Saint-Emilion en Médoc perfect, zij het dat we in dit laatste geval eerder op de steviger appellaties focussen, genre Saint-Estèphe of Pauillac. Bourgogne mag ook weer uit de kast (Gevrey-Chambertin, Pommard, Nuits-Saint-Georges en Aloxe-Corton), evenals de Rhône-kleppers uit Saint-Joseph, Cornas, Hermitage, Gigondas of Châteuneuf-du-Pape. En wie liever de Languedoc-Roussillon ontkurkt, kan o.a. kiezen uit Collioure of de prestigecuvées van domeinen uit Corbières, Minervois of de koepelappellaties Coteaux du Languedoc en Côtes du Roussillon. Wijnen die voldoende zon hebben gezien, dik in het fruit zitten en tevens een zekere kruidigheid bezitten.
Tip 3: Olé!
Wie toch eens iets ‘anders’ wil serveren aan zijn gasten, kan Spanje niet links laten liggen. De eikgelagerde, voldoende gespeirde cuvées uit herkomstbenamingen als Ribera del Duero, Toro, Rioja of Priorat zullen hun smakenmatch met everzwijn wel winnen. Bovendien is er zo’n waaier aan prijzen in deze appellaties beschikbaar, dat u met elk budget wel een mooi alternatief zal ontdekken.
En kijk meteen ook eens naar de buren uit Portugal. In de appellatie Alentejo bijvoorbeeld zijn tegenwoordig schitterende producten te vinden, evenals in de Douro-vallei, thuishaven van de zoete Port die steeds elegantere, maar stevige ‘gewone’ rode wijnen aflevert. Ook hier draait het weer om cuvées met een hoge zon -en fruitfactor, gekoppeld aan een krachtige structuur die voldoende weerwerk kunnen bieden.
Tip 4: Op zijn Italiaans
Laten we tot slot onze Italiaanse vrienden niet vergeten. Hier is de keuze werkelijk enorm, maar een druif die beslist meer aandacht verdient is de Aglianico. Deze variëteit, vooral te vinden in het ‘zuiderse’ Basilicata en Campania, zal beslist zijn mannetje staan bij deze krachtpatser op het bord. En zo drinkt u eens een keertje iets anders dan de Sangiovese.
Maar wie toch meer deze richting uit wil, die heeft natuurlijk ook geen gebrek aan alternatieven in het glas: een Vino Nobile di Montepulciano, een Barolo, een Barbaresco (Italië), een Brunello di Montalcino (of zijn goedkoper broertje Rosso di Montalcino) zullen u evenmin ontgoochelen tijdens uw Obelix-maal.