Op wijnexpeditie naar Luxemburg
De streek rond de Moezelvallei, in het zuidoosten van Luxemburg, vormt voor de wijnbouw een ideaal microklimaat: het regent er beduidend minder en de temperatuur ligt er gemiddeld 2°C hoger dan in de rest van het land. Bovendien vormen de zonovergoten oevers ook een rijke en ideale voedingsbodem voor de Luxemburgse wijnbouw.
Wij dus naar Luxemburg, waar we na amper twee uur rijden de op het eerste gezicht nogal vreemde circustent van het jaarlijkse Fête des Vins & Crémants betraden. Eenmaal binnen krijg je voor 10 euro een glas dat je zo veel kan gaan vullen als je wil. Het wijnfestival heeft daarmee wat weg van onze Megavino, met als verschil dat er hier van mega niet echt sprake is: slechts 44 Luxemburgse wijnboeren staan er klaar om je op hun heerlijkste wijn of cremant te vergasten. Die kleinschaligheid -we vonden er heel wat trotse wijnfamilies achter de standen- maakt het natuurlijk extra gezellig.
Hieronder vind je een woordje uitleg bij de meest voorkomende Luxemburgse wijnsoorten, waarvan de Riesling onze lichte voorkeur genoot.
- Auxerrois: stevige druif met een uitgesproken boeket. Levert wijnen op met een elegante fruitigheid en specifieke aroma’s, die net als rieslingwijnen ook over een goed bewaarpotentieel beschikken.
Aroma’s: meloen, mirabelle, witte bloemen, citrusvruchten, citroenzeste, passievrucht, kiwi, brem, nuances van menthol, acacia, honing, linde. - Elbling: de elbling heeft flink bijgedragen tot de bloei van de Luxemburgse wijnproductie. Elblingwijnen, het schoolvoorbeeld van de bistrowijn, zijn pittig, licht en fris.
Aroma’s: granaatappel, kruisbes, verse amandelen, citroen, mirabelle, fysalis. - Gewürztraminer: een verleidelijke en zeer aromatische druif die zowel de neus als de papillen weet te behagen. De gewürtztraminer is met 1,6 % van de totale productie een relatieve zeldzaamheid.
Aroma’s: roos, lychee, perzik, abrikoos, meloen, peer, sinasappel, pompelmoes, framboos, ananas, gekonfijt fruit, zoethout, ijzerkruid, honing, toast. - Pinot Blanc: de witte pinotdruif is de voorbije decennia in oppervlakte verdubbeld. Argumenten daarvoor waren de fruitige, soepele en frisse wijnen die ze oplevert. Dat ze bovendien zeer gegeerd is voor de productie van Crémant moet ons ook niet verwonderen.
Aroma’s: ananas, citrus, mirabelle, kweepeer, witte perzik, abrikoos, peer, groene appel, exotisch fruit, gedroogde vruchten, witte bloemen, nuances van menthol, bijenwas, frangipane. - Pinot Gris: eveneens een zeer interessante druif. Wijnen van pinot gris munten uit door een krachtig en vol boeket. Ze hebben een beperkte zuurheid en zijn doorgaans mooi rond.
Aroma’s: abrikoos, gele perzik, kweepeer, mirabelle, peer, citrus, mango, passievrucht, acacia, hazelnoot, vijg, dadel, honing, toast, thee, munt, gedroogde vruchten, rijp fruit. - Pinot Noir: een van de twee blauwe druiven die in het land wordt verbouwd, resulteert hier in een witte, donkerroze of rode charmante en fruitige wijn.
Aroma’s: framboos, bosaardbeien, cassis, griottekersen, zwarte kersen, blauwe bessen, aalbessen, rijpe braam, appel, caramel, vanille. - Riesling: de fijne en karaktervolle druif bij uitstek en altijd goed voor een typische minerale toets. Dit is dé grote druif van de Luxemburgse Moezel. Komt pas laat op het jaar tot rijping.
Aroma’s: citrus, abrikoos, appelen, peer, kweepeer, mirabelle, meloen, witte perzik, exotisch fruit, kruiden, minerale nuances, eucalyptus, oranjebloesem, vlierbloesem. - Rivaner: veelvuldig aangeplant in de jaren 1980. Blijft tot op vandaag de meest voorkomende druif. De rivanerdruif is een kruising van de riesling en de sylvaner en levert lichte, soepele en florale witte wijnen op.
Aroma’s: muskaat, appel, mirabelle, abrikoos, lychee, wijnperzik.
Luxemburgse wijnen worden meer en meer gedegusteerd dan gewoon ‘gedronken’, zo wist onze plaatselijke gids te vertellen, en ook de cremants of schuimwijnen vinden steeds meer hun weg naar het publiek. Het Groot-Hertogdom Luxemburg produceert nu al jaarlijks zo’n 85.000 hl wijn (dat zijn een slordige 11 miljoen flessen). De meerderheid daarvan wordt trouwens door de Luxemburgers zelf genuttigd, maar daar kan snel verandering in komen.
Misschien kunnen we je overtuigen met deze afsluitende tip: rijd bij je volgende plasstop in Luxemburg toch eens een stadje in, boek er een overnachting in een knus hotel en ga op zoek naar een plaatselijk restaurant dat Luxemburgse wijn serveert. Een kistje meer of minder in de koffer, daar gaat niemand van zeuren.