Stomen, een kooktechniek met oneindig veel mogelijkheden
1. Gezondheid staat op nummer 1
Koken met stoom is in de eerste plaats een gezonde kooktechniek die garant staan voor een optimaal behoud van vitaminen, mineralen en natuurlijke zouten in de voedingsstoffen. Groenten en andere voedingsmiddelen door contact met stoom gegaard, hierdoor houden ze hun voedingsstoffen vast. Dit optimaal behoud heeft verder tot gevolg dat het minder nodig (of gewenst is) om gestoomde voedingswaren extra te kruiden, te zouten of vetstoffen toe te voegen waardoor de pure en echte smaak overeind blijft.
2. Stomen biedt gemak en comfort
Stomen is een makkelijke en comfortabele kooktechniek. Overkoken en aanbakken behoren bij stomen defintief tot het verleden.
Gemak bij stoomkoken kan vertaald worden naar een eenvoud van bediening van het toestel (stoomoven of steamer) Stomen is niets meer dan creatief spelen met temperatuur en tijd. Zo ga je groenten stomen op 100 graden (bij een stoomoven) en op 120 graden (bij een steamer). Vis stoom je dan weer tussen 80 en 85 graden. De tijd die je ingeeft hangt af van de soort (groente) en de coupe (in zijn geheel, in schijfjes,…).
De stoomoven of steamer biedt ook het comfort om één maaltijd in één keer te bereiden. Je kan immers verschillende voedingsmiddelen samen stomen en zo je dagelijkse kost in één op tafel toveren. In een stoomoven kan je werken op verschillende niveaus waardoor vis, aardappelen en groenten samen gestoomd kunnen worden. Dit maakt verder ook dat je alles perfect op voorhand kan voorbereiden en heel snel –na een drukke werkdag bijvoorbeeld- eten kan klaarmaken.
3. Stomen is een nauwkeurige kooktechniek
Stomen is –door zijn externe stoomopwekking- een kooktechniek waarbij je heel precies én snel kan werken. Bij een externe opwekking van stoom – een technologie die in elke stoomoven of steamer van Miele aanwezig is – worden de stoom pas als hij op temperatuur is in de ovenruimte binnengelaten. Deze techniek biedt hierdoor 2 voordelen : 1 er treedt geen oxidatie op of contact met droge lucht op en 2 je hebt als gebruiker het voordeel dat je een preciese controle hebt over de stoomtemperatuur in je ovenruimte. Wil je bvb eitjes pocheren (op een temperatuur van 62 graden), tomaten pellen of een delicate tarbot stomen het kan allemaal.
4. Stomen biedt culinair 1001 mogelijkheden
Tot slot is stomen ook een rijke kooktechniek met ontzettend veel mogelijkheden. In de eerste plaats stoom je pure volle smaken op je bord waardoor voedingswaren als groenten optimaal hun natuurlijke smaken behouden en veel smakelijker worden.
Verder heb je bij stomen veel mogelijkheden. Naast het stomen van groenten, aardappelen en vis (de zaken waar men in de eerste plaats aan denkt) maar kan je ook perfect vlees, pasta, rijst… bereiden met stoom. Ook minder voor de hand liggende zaken als het maken van confituur , het stomen van desserts (als rijstpap, crème brulée,… ) zijn perfect mogelijk in de stoomoven of steamer.
Tot slot biedt stomen in combinatie met andere kooktechnieken veel mogelijkheden. Zo kan je het vlees dat je wil barbecuen of grillen, eerst voorstomen in de stoomoven of steamer. Hierdoor vermindert de baktijd op de grill en heb je een betere controle over een geslaagd eindresultaat. Ook het voorstomen van groenten voor een traditionele ovenbereiding of een snelle wok zorgt voor meer efficiëntie en een beter beetgaar resultaat.
5. Stomen is meer dan stomen van aardappelen en groeten alleen.
Deze ‘stoom’techniek heeft tal van toepassingen. Zo kan je stomen gebruiken voor het bereiden van deze voedingsmiddelen :
- Het eenvoudig ‘opwellen’ van voedingswaren als rijst, pasta of Chinese deegwaren
- Het stomen van groenten, aardappelen
- Het stomen en maken van soep
- Het stomen van vis, mosselen en andere schaaldieren
- Het stomen van vlees (rundsvlees, kalfsvlees, kip, varkensvlees of gehakt) al dan niet in combinatie met een andere kooktechniek bvb bij het voorstomen van bbq-vlees is een stoomoven of steamer een ideale compagnon.
- Het stomen van fruit en fruitbereidingen (compote, confituur,…)
- Het ontdooien en opwarmen of regeneren van voedingswaren (waardoor de stoomoven of steamer een deel van de bevoegdheden van de microgolfoven kan overnemen.
- Het steriliseren en blancheren.
Bron: Miele