Tip: creatief koken met restjes

Tip: creatief met restjes
maandag, 11 augustus, 2014 - 09:02
vegetarisch

Vroeger was ook ik zelden opgetogen over restjes. Vooral omdat restjes de eigenschap hebben dat je ze snel moet bereiden. En iets moeten in de keuken, dat valt me moeilijk. Daartegenover staat dan weer dat eten weggooien me nog moeilijker valt. Dus bedacht ik een systeempje waarbij ik restjes van elkaar onderscheid. Ze allemaal over dezelfde kam scheren is oneerlijk, want het ene restje is nu eenmaal leuker om nog iets mee te doen dan het andere.


Dit is mijn onderverdeling:

1. 100% restjes

Dit is the real stuff. Restjes in de volledige betekenis van het woord: recht uit de kookpot in een plastic potje geschraapt en in de koelkast gezwierd.

2. Bijproducten

Het laatste restje Parmezaanse kaas, drie weesaardappelen, vijf sneden halfoud brood, vier struikjes vers gewassen veldsla, een halve venkel, te veel en te plat gekookte linzen… Ingrediënten die je bij de hoofdmaaltijd net niet volledig opgesmuld kreeg.

3. Overvloed

Producten uit deze categorie zijn het gevolg van overdaad of gretigheid. Je kocht er gewoon te veel van wegens te verleidelijk – prachtig blozende frambozen – of je liet je inpalmen door een aanlokkelijk ‘twee voor de prijs van één’-aanbod.

4. Achterin de kastrestjes

Een half zakje amandelschilfers, een eetlepel appelstroop, een handvol spirelli’s… Vergeten eten dat zich achterin de kast bevond.

5. Schaambrokjes

Twee pakjes half verbrokkelde toastjes, een restje havermout met meer haverpoeder dan –vlokken… Schaambrokjes dus.


De ‘achterin de kastrestjes’ en ‘brokkeltjes’ zijn de makkelijkste restjes. Eens bijgevuld, zijn ze van hun restjesidentiteit af. De categorie ‘overvloed’ valt ook mee. Het gaat immers om lekkere verse producten die je, als het een beetje meezit, zo uit het vuistje kan eten. De ‘bijproducten’ en ‘100% restjes’ zijn de moeilijkste categorieën: het is te weinig eten voor één persoon én het moet snel opgebruikt worden. Wat doe je er dan mee?

3 Recepten met restjes

Door de jaren heen heb ik een aantal succesformules ontwikkeld om die bewuste restjes om te toveren tot smaakvolle en eenvoudige gerechten.

 

1. Tarte tatin (recept)

Met een bladerdeeg in huis kan je allerhande ‘bijproducten’ op een snelle en gemakkelijke manier verwerken in een tarte tatin. Een tarte tatin van appeltjes is de meest bekende soort tatin.  Wist je dat deze omgekeerde taart evengoed met hartig lekkers kan bekleden: schijfjes gekookte aardappel met een salie-citroenbotersausje, snippers gekookte venkel en het kaasrestje er bovenop. Het principe van de tarte tatin vind je hier.

 

2. Groenteburger (recept)

Een groenteburger heeft niets meer nodig dan een bindmiddel – kikkererwtenmeel of gekookte linzen of aardappelen – en gekookte groentes. Een lekker voorbeeld van een groenteburger is deze met groene groenten. Werk je met aardappelen, dan kan je dat potje ‘100% restjes’ uit de koelkast halen en dit onder de puree mengen als basis voor je burgers. Het enige waar je dan moet op letten, is dat de verhoudingen blijven kloppen. Het aantal grammen restjes, trek je dan af van de verse groenten die je bij de burger doet.

 

3. Panzanella (recept)

Dit gerecht is een Italiaanse restjessalade op basis van brood. Ideaal om alle soorten restjes in te verwerken! Zoals dat hoort voor restjesrecepten, is het gerecht slechts een leidraad die jij met jouw restjes kan invullen! 

 

 

Ontdek meer recepten voor de betere restverwerking