Wat bewaar je wel en niet in de koelkast?
Eerst en vooral is het heel belangrijk om te weten welke plaatsen van de koelkast het koudst zijn, zo is de lade boven de groentenschuif vaak de koudste plek en de deur is warmste plek. Alle producten die kunnen bederven worden in de koelkast bewaard, dit om te voorkomen dat bacteriën die aanwezig zijn zich kunnen vermenigvuldigen. De producten die het snelst bederven zoals rauw vlees en vis, krijgen best een plek op de koudste plaats. In het midden van de koelkast, waar het al iets warmer is, worden de charcuterie, zuivelproducten en restjes bewaard. Het bovenste en warmste schap is geschikt voor kazen, deze bewaar je best wel in een luchtdichte doos. Tenslotte is er nog de deur van de koelkast, bedoeld voor producten die niet snel bederven maar toch koel moeten worden bewaard zoals boter, mayonaise, frisdrank en eieren.
Daarnaast is het ook heel belangrijk om de koelkast niet te vol te stoppen want een overvolle koelkast heeft minder goede luchtcirculatie waardoor de temperatuur op bepaalde plaatsen toch te hoog zal zijn. Bovendien verwijder je best de overbodige verpakkingen en is 4°C de ideale temperatuur.
Wat mag er wel of niet in de koelkast?
Hiervoor hanteren we de 2-urenregel. Bederfbare voedingsmiddelen die twee uur of langer op kamertemperatuur hebben gelegen zijn geliefkoosd terrein voor de ontwikkeling van bacteriën. Bacteriën kunnen zich namelijk vermenigvuldigen op 20 minuten in een temperatuur tussen 7 en 65°C. en het is dus niet verantwoord om de producten nadien nog te bewaren.
Als je gerechten wil laten afkoelen om te verdelen en te bewaren in de koelkast, kan je er best voor zorgen dat die binnen de twee uur in de koelkast liggen.
Uiteraard zijn er ook ingrediënten die beter niet in de koelkast worden bewaard, zoals aardappelen, tomaat, komkommer, paprika, aubergine, courgette, citrusvruchten en bananen. Ze verliezen namelijk smaak in de koelkast. Ook eieren hebben voldoende aan een koele temperatuur, zoals in een keukenkastje of een opbergruimte.
Verder zijn ongeopende blikken en verpakkingen, met uitzondering van zuivelproducten, ook perfect te bewaren in de keukenkast, denk maar aan confituur.
Hoelang kan je producten bewaren in de koelkast?
Ontdooid of vers vlees kan je maximum 2 dagen bewaren in de koelkast, klaargemaakt vlees dat goed is afgedekt kan je 3 à 4 dagen bewaren.
Verse vis of schaaldieren bewaar je maximum 1 dag en gebakken vis blijft tot 2 dagen goed.
Kaas is heel lang houdbaar: als je kaas bewaart in een luchtdichte doos bovenaan in de koelkast, blijft ze wel enkele weken goed. Zachte kaas zoals brie en camembert zijn 4 dagen houdbaar, smeerkaas kan je dan weer tot een week na het openen blijven gebruiken.
Heel wat groenten, zoals broccoli, sla, wortelen, bloemkool, … kan je bewaren in de koelkast, die blijven gemiddeld bruikbaar tot 2 weken. En je ziet natuurlijk ook zelf aan de groenten wanneer ze niet meer bruikbaar zijn.
Dan is er nog fruit, dat je kan bewaren in een fruitschaal op kamertemperatuur maar ook in de koelkast. Ook voor fruit telt een gemiddelde houdbaarheid van 2 weken. Appels en peren blijven het langst goed.
Tot slot zijn zuivelproducten 3 à 4 dagen te bewaren en is boter toch wel tot 2 weken houdbaar. Een geopende fles frisdrank of vruchtensap kan je consumeren tot 4 dagen na opening en taart of gebak blijven slechts 1 dag goed.
Welke ingrediënten heb je best standaard in huis?
Je kent dat wel, laat thuis komen, snel iets willen klaarmaken of geen tijd hebben om naar de winkel te gaan. Dit kan je voorkomen door een aantal basisingrediënten altijd in huis te hebben.
Eerst en vooral zijn kruiden of smaakmakers belangrijk bij iedere maaltijd, zij blijven heel lang goed, zelfs tot 10 jaar! Iedereen heeft wellicht peper, zout, kipkruiden, nootmuskaat, satékruiden, … in huis, deze zullen ten alle tijden van pas komen.
Ook zetmeelhoudende producten zoals aardappelen, rijst en pasta zijn lang te bewaren en van groot belang bij een evenwichtige maaltijd.
Je hebt ook best steeds zuivelproducten zoals melk, boter, yoghurt, mayonaise, … in de koelkast liggen en de groentenlade mag ook goed gevuld zijn.
Naast een koelkast heb je ook nog een diepvriezer die je kan gebruik voor het invriezen van vlees en vis, zo kan je altijd een heerlijke maaltijd bereiden, ook als de winkels gesloten zijn of je onverwacht bezoek krijgt...