Wijn: vermijd zeker deze zomerblunders!
Blunder 1: Oogletsels
Tijdens de zomermaanden komen er natuurlijk frequent bubbels op tafel. En precies in die periode worden ook de meeste fouten gemaakt en letsels opgelopen. Recent gekochte flessen prosecco, cava, crémant of champagne worden vlak voor het al fresco etentje geforceerd in de diepvries, en belanden dan plots in een totaal andere atmosfeer van 25°C of meer. Wie dan die getormenteerde fles opent moet er écht over waken de kurk weg van zijn/haar gasten en ook zichzelf uit de flessengals te wurmen. Want door al die temperatuurschokken op vrij korte termijn – en het daarbij horende gewiebel met de fles richting tafel – is de hoge druk in zo’n mousserende wijn zeer onstabiel. En kan de kurk plots als een kanonkogel wegschieten, waarbij dan nog eens een derde van de inhoud verloren spuit.
Dit valt echt veel meer voor dan u denkt Ik heb het zelfs meermaals meegemaakt in Frankrijk en Spanje tijdens vakanties, waar een kelner zich er wegens de drukte haastig van wou afmaken en de kurk pats in zijn oogbal terechtkwam. Eén keer moest de klungelaar zelfs naar het ziekenhuis. Denk er dus aan: bij een moussewijn staat er gemiddeld van 1,5 tot 3 bar (atmosfeer) druk op de fles. Behandel ze dus met respect en buiten de schietkring van uw ogen én uw gasten.
Blunder 2: Wijnsoep
Dat is waarschijnlijk de meest voorkomende fout. De gasten zijn op komst, dus worden de flessen wijn netjes klaargezet op de mooi gedekte tafel. Ziet er inderdaad zeer fraai uit, maar het is eigenlijk een moordaanslag op de wijn. Want zeker rode wijn die bij zomerse temperaturen een uurtje, zelfs onder de parasol, ide schaduw of veranda-met-open-deuren staat, krijgt gegarandeerd de klop van de hamer. Hij warmt immers op in een razend tempo. En geloof me: een rode wijn aan 25°C of meer gelijkt meer op druivensoep dan een genietbaar product. De kans is dan ook groot dat de gasten uitsluitend de alcoholpeperigheid en zoethout zullen ruiken en proeven. Kortom: hou wit, rood of rosé binnenskamers, liefst zo koel mogelijk, tot uw gasten arriveren. En serveer fles per fles. Plaats de rode wijn desnoods op tafel ook eventjes kort in de koelemmer (gevuld met ijs en water, desnoods zout om het koelproces te versnellen).
Blunder 3: Eskimokoud
Het omgekeerde is trouwens ook waar: blunder niet met zuidpooltempraturen, waarmee u zelfs de leukste fles verknoeit. Nog steeds grijpen veel gastheren/vrouwen , zeker als het om een spontaan etentje buiten gaat met onaangekondigde gasten, naar hun ultieme reddingsboei: de frigo. Daarmee hopen ze de nog te warme flessen vliegensvlug te temmen. Maar nogmaals: temperatuurjojo’s zijn zeer schadelijk voor een wijn. Vooral omdat er tegenwoordig genoeg snel-koel-alternatieven op de markt zijn: koeljasjes die eerst in de diepvries kunnen gelegd worden, zelfs speciale staafjes die in de flessenhals kunnen gewurmd worden.
De traditionele ijsemmer blijft echter nog altijd uw beste maatje. Soms volstaat al een kwartiertje om de wijn wat op te frissen. Dus: diepvries blijft taboe als tijdelijke wijnkelder.
Trend 4: Wijndozen
Ik weet dat ik nu een aantal mensen op de tenen ga trappen, maar: ik zou de Bag-In-Box wijnen (kortweg BIB), de wijndozen met een tapkraantje plus een inhoud van minimaal 3 liter, toch maar links laten liggen deze zomer. Ondanks hun gebruiksgemak.
Daarvoor zijn twee redenen. Ten eerste: u dwingt uw gasten zo immers de ganse maaltijd dezelfde wijn te drinken, ook al vinden ze hem persoonlijk misschien niet lekker. Met losse flessen kan u bijvoorbeeld wél twee contrasterende soorten wijn op tafel toveren, naar ieders smaak.
Maar de tweede reden lijkt me de belangrijkste: de voorbije maanden heb ik opnieuw, voor de zoveelste keer in mijn carrière, tientallen BIB’s of wijndozen objectief getest. En het huidige aanbod in België blijft over het algemeen maar banaal en futloos, op misschien een tweetal uitzonderingen na. Jammer, want voor veel gastheren/vrouwen met veel haast , zouden ze een comfortabel alternatief kunnen vormen. Maar dus: liever niet.
Trend 5: Glasmoord
We hebben er al meerdere keren op gewezen, maar deze fout blijft de pekelzonde van veel etentjes: ook een zomerse wijn verdient een functioneel glas. Geen probleem als u met wegwerpborden wil werken, maar smoor uw wijn in hemelsnaam toch niet in een onnozel pietluttig glas of – helemaal horror – een plastiek wegwerpglas. Het is niet omdat het zomer en warm is, dat u zich plots als een neanderthaler moet gedragen…