Wijntips: een passend huwelijk tussen wijn en lasagne
Tip 1: It’s all-in the family
Origineel komt de Lasagne uit Bologna. Het basisrecept bestaat uit rechthoekige plakken pasta die als een ‘millefeuille’ gevuld worden met gehakt, tomatensaus, uien en béchamelsaus. Maar op deze basisreceptuur bestaan ondertussen veel variaties met zalm, spinazie, geitenkaas, mozzarrella, Sint-Jakobsschelpen, biet, courgettes, enzovoort. Om dus een gepast glas wijn te kiezen, vertrekken we altijd van het dominante ingrediënt, de smaakfamilie zeg maar.
Tip 2: Vleeslasagne (recept)
Voor de meeste gezinnen is dit de klassieke én populaire versie. Tevens ook de meest rijke bereiding door de aanwezigheid van het gehakt vlees, dus de bijhorende wijn mag eveneens wel wat body en vlezigheid dragen. En is bij voorkeur rood. Prima glaspartners zijn bijvoorbeeld de lichtjes eikgelagerde Rioja Crianza, de betere Garnacha-cuvées uit bijvoorbeeld Spanje, een Cornas of Saint-Joseph uit de Rhône-vallei, een jonge Argentijnse Malbec of zelfs de betere Beaujolais Cru’s (genre Morgon, Brouilly,…). Natuurlijk blijven de ‘Toscanen’, met Chianti op kop, altijd geschikte glaspartners.
En voor de durvers: een ‘droge’ , licht-parelende Lambrusco van een kwaliteitshuis doet het eveneens verrassend goed bij deze combinatie, evenals een niet té zware Californiër op basis van de Zinfandel-druif.
Tip 3: Vislasagne (recept)
Uiteraard zal de vissoort ook invloed hebben, maar hanteer als regel dat u vooral mikt op romige wijnen met een uitgesproken aroma, voldoende body maar tevens ook een goede mineraliteit. Dat betekent concreet: cuvées gemaakt van Chardonnay, zowel uit Frankrijk (bv. Chablis) als de Nieuwe Wereld, van Chenin Blanc (kies wel de steviger versies uit de Loire-vallei of Zuid-Afrika), een Alsace Grand Cru Riesling, een Duitse Sylvaner of vette Italiaanse wijnen zoals een Soave (Classico). Ook voldoende gespierde cuvées op basis van de Sauvignon Blanc als ruggengraat kunnen, maar ga dan liefst voor de Nieuw-Zeelandse versie. Die smaken op hun beurt inderdaad vaak voller en rijper dan hun klassieke Europese neefjes, genre Sancerre of Pouilly-Fumé. Kiest u toch voor dit laatste duo, vermijd dan de té lichte, té citruszesty exemplaren, zeker als zalm de hoofdmoot van uw lasagna vormt. Want body zoekt body.
Tip 4: Vegetarische lasagne (recept)
Zelfs deze familie telt nog veel varianten. Zijn het vooral (geroosterde) tomaten, paprika’s of courgettes die de basis vormen, kan een mooie rode Languedoc of een krachtige kwaliteitsrosé uit de Côtes de Provence, Coteaux d’Aix , Tavel, Corsica of Saint-Chinian perfect functioneren. Bestaat de vulling eerder uit groenten als spinazie of snijbiet, zal eerder een witte Gavi of Areneis uit Piemonte, of een Siciliaanse bianco scoren. Nog een tandje qua wijnstevigheid mag u bijsteken als de vulling gedomineerd wordt door pompoen, paddenstoelen, aubergines of butternut . Dan kan zelfs een niet overdreven eikgelagerde Chardonnay of een aromatische cuvée van Viognier-druiven dienen. Zowel uit de klassieke Franse appellaties van Bourgogne, Mâcon of Rhône, als uit de Nieuwe Wereld. Bij de paddenstoelen-lasagna mag u overigens altijd ook een (rode) Pinot Noir schenken uit Bourgogne, Zuid-Frankrijk of Nieuw-Zeeland. Pinot Noir is trouwens een druivenvariëteit die bij driekwart van alle lasagna’s pico bello past.