#Flemishgin: 10 Vlaamse gins die je eens moet proeven

10 Vlaamse gins die je eens moet proeven
donderdag, 18 juni, 2015 - 15:57

Ginventief

Met een aanbod van meer dan 100 gins – er komt er elke week wel eentje bij – mag Vlaanderen zich stilaan een echte ginregio noemen. Geen klassebistro, wijnhandel, service-club, sportploeg of vriendenclub in Vlaanderen die tegenwoordig geen eigen gin wil, zo lijkt wel. De voorbije jaren is het gin-aanbod in Vlaanderen dan ook spectaculair uitgebreid en de gin hype van 2013 is naadloos overgegaan in een gin-trend. Toch valt er geen typische Vlaamse stijl te onderscheiden. De gastronomische rijkdom waarmee de Vlaming doorgaans vertrouwd is, wordt weerspiegeld in de vrolijkheid waarmee de meest uiteenlopende lokale en exotische botanicals tot gin worden gedistilleerd. Iedereen vindt zijn of haar gading wel in het huidige aanbod, en wie circus in het glas wil, kan zich wenden tot spektakelgins met kreeft, asperges, gedroogde vleeswaren en oesters. De Vlaamse ginventiviteit kent blijkbaar geen grenzen en er wordt – met wisselend succes weliswaar – creatief buiten de lijntjes gekleurd.

Ginvestering

Dat sommige gins op een wel zeer beperkte oplage op de markt komen of helemaal niet via de reguliere kanalen hunnen worden gekocht, zwengelt de huidige gin craze alleen maar aan en stuwt de prijzen veelal de hoogte in. De opstartkosten om een nieuwe gin te maken zijn stevig, en er moet – wat men ook beweert – winst worden gemaakt. Gelukkig zijn er ginthousiastelingen genoeg die vriend en vijand willen imponeren met een barkast vol fraaie flessen die doorgaans niet in de supermarkt te vinden zijn en ginvesteerders kopen exclusieve flessen aan... om niet uit te drinken. De echte durvers investeren zelf in de creatie en de productie van hun eigen gin, al dan niet via gespecialiseerde tussenpersonen, en proberen iets nieuws toe te voegen aan het bestaande aanbod. De consument proeft, oordeelt en betaalt. Creators, distillerijen, distributeurs, groothandels, kleinhandels, bars, restaurants en café's verdelen de winst.

Gintroductie

De bekendheid van de Vlaamse gins beperkt zich, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, veelal tot de regio waar de maker woont en werkt. Met een oplage van 500 flessen is het nu eenmaal moeilijk om de wereld met je gin te bevoorraden. Toch zijn enkele Vlaamse gins goed op weg om internationaal te worden geapprecieerd. Zo werd Atomic Gin uit Kachtem onlangs bekroond met een Platinum Award op de prestigieuze Spirits International Prestige Awards (SIP) waarbij een jury van consumenten de prijzen uitdeelt. Uit de veelbelovende productie van het afgelopen jaar selecteerde ik eigenzinnig 10 Vlaamse gins die zeker niet misstaan op het internationale podium. De serveersuggesties zijn die van de Brugse ginbar Brugse Gin Club.

 

 

 

 

1. Atomic Gin – 40%

De Atomic Brothers uit Kachtem trokken naar Noord-Italië om hun Atomic Gin te laten distilleren in een kleine familiale grappa-distillerij. Het resultaat is een zacht-complexe gin met 23 botanicals van biologische teelt waaronder citrusvruchten uit Sicilië, groene kruiden, specerijen en bloemetjes uit de Dolomieten. Het pure distillaat wordt met zuiver water uit de Dolomieten versneden tot een aangenaam doordrinkgehalte van 40% alcohol. Met duidelijke toetsen van citrus, lavendel en een beetje kardemon is deze gin een heel toegankelijken verfrissende smaakbom die pas op het tweede plan zijn complexiteit prijsgeeft. Recent bekroond met een SIP Platinum Award. Ook uitermate geschikt om puur te drinken.

  • Garneer met: geplette jeneverbes & limoenschijfje
  • Drink met: Fever-Tree Mediterranean

 

2. Bassets Flanders Dry Gin – 43,6%

De uitbaters van Eet- & Brouwhuis De Hoppeschuur uit Knesselare ontwikkelden deze geraffineerde citrusgin met 22 citrustoetsen die zich langzaam prijsgeven in het glas. Een uiterst subtiele gin met een uitgesproken zachte smaak die perfect puur, met ijs of met een zachte, neutrale tonic kan worden gedronken. Door zijn klene oplage en beperkte beschikbaarheid zeker niet de meest bekende Vlaamse gin, maar het ontdekken meer dan waard. 

  • Garneer met: citroengras
  • Drink met: Thomas Henry Tonic Water

 

 

 

3. Blind Tiger Handcrafted Gin – 47%

Uitstekende en pittige gin van de maker van de underground cult-gins Bonnie & Clyde. Met deze Blind Tiger bewijst het Kortrijkse Deluxe Distilleries dat het hen menens is. De hoogkwalitatieve gin ontleent zijn spicy karakter aan het gebruik van Indonesische cubeb-peper of staartpeper. Deze aromatische botanical geeft toetsen van peper, nootmuskaat, eucalyptus en violet aan de gin. En de blind tiger? Wie tijdens de Amerikaanse drooglegging een kaartje kocht voor deze circusact, kreeg een gratis gin-cocktail aangeboden. Cheers!

  • Garneer met: cubeb-peper en salie
  • Drink met: Fever-Tree Indian Tonic

 

4. Bruut – 40%

De Brugse neven Bruno en Bas Timperman creëerden een complex florale gin met kruidige accenten voor hun gelijknamige Bistro in het centrum van Brugge. Hoofdrolspelers in deze gin zijn gruut, de specerijenmengeling waaraan Brugge een glorieus verleden ontleent, en honingwijn of mede, die verwijst naar de lokatie van het restaurant aan de Meebrug. Het resultaat is zoet en kruidig met een vol aroma dat interessante gastronomische mogelijkheden biedt.

  • Garneer met: kumquat & citroentijm
  • Drink met: Thomas Henry Tonic Water

 

 

 

5. Duin Gin – 43%

De Hippophae rhamnoides of Duindoornbes vind je in overvloed langsheen onze Belgische kust. Reden te over voor twee Oostduinkerkse vrienden om die te verwerken in een uitzonderlijk zachte en florale gin met een stevig randje. De 43% alcohol zorgt ervoor dat de zachte aroma's van duindoorn en lavendel lang nazinderen. Een exclusieve Vlaamse gin op een zeer beperkte eerste oplage van 350 flessen.

  • Garneer met: plakjes Physalisfruit
  • Drink met:  Schweppes Premium Orange Blossom & Lavender

 

6. Edelweiss Gin – 40%

Sinds 1885 distilleert de Belgische Brouwerij Verhofstede uit Niewkerken-Waas kruidenlikeuren, aperitieven, fruitlikeuren en jenevers. De vierde generatie van het brouwersgeslacht lanceerde in 2013 deze Edelweiss gin, genoemd naar de waterbronnen die zich op hun terreinen bevinden. Edelweiss Gin bevat 20 botanicals en is een zachte, florale gin met duidelijke toetsen van citrus, koriander en kardemon. De licht-zoete afdronk verraadt wat komkommer. Het volledig natuurlijke distillaat wordt tot een sterkte van 40% versneden met water uit de eigen Edelweissbronnen.

  • Garneer met: geplette jeneverbes, sinaasappelschil & komkommerparels
  • Drink met: Fever-Tree Indian Tonic

 

 

 

7. J'Hin 16 – 46%

Gepokt en gemazeld in de horeca, creëerde Roeselarenaar Jules Hindrickx zijn eigen spicy gin met een duidelijke florale toets van appel. Omwille van mogelijke juridische problemen werd hem afgeraden om de gin zijn familienaam te geven, en dus koos hij voor het veel inventievere J'Hin 16, verwijzend naar zowel zijn voor- en familienaam als de 16 botanicals die mee werden gedistilleerd. Van bij de lancering was J'Hin 16 niet alleen lokaal een terechte hit. Ondertussen wordt de gin ook verwerkt in droge worstjes en paté.

  • Garneer met: schijfje appel & geplette eneverbes
  • Drink met: Thomas Henry Tonic Water

 

8. Père Albert 1930 – 41,8%

Met deze oer-Vlaamse gin grijpen de kleinzonen van Père Albert terug naar een origineel recept met slechts 5 botanicals: jeneverbes, komijn, koriander, limoenzeste en rozenblaadjes. In zijn distillerij in Haaltert begon Albert op zijn achttiende likeuren te stoken om zijn gezin te onderhouden. Zijn ongebreidelde belangstelling voor het stokersambacht en zijn vele buitenlandse contacten resulteerde in een receptenboek met meer dan 300 recepten voor likeuren en distillaties die ook nog door zijn zoon werd gebruikt in de Ninoovse distillerij 'Meikerels'. De kleinzonen hebben nu het receptenboek ter hand genomen en selecteerden er enkele toprecepten uit, zoals deze eerlijke gin met uitgesproken komijn-aroma.

  • Garneer met: limoenpartjes & mango
  • Drink met: Fentimans Tonic Water

 

9. Vibe London Dry – 43%

De Herentalse doe-het-zelvers van Vibe Distilleries knutselden eigenhandig een kleine copperpot still in elkaar waarmee ze hun eerste proefdistillaties maakten boven Café Den Brigand. Uiteindelijk selecteerden ze 13 botanicals waaronder koriander, sechuan peper, amandel en citroengras om een London Dry Gin te maken met een eigentijdse twist. Fris en verrassend brengt Vibe Gin de wereld in je glas.

  • Garneer met: citroengras & sechuan peper
  • Drink met: Fentimans Tonic Water

 

10. Your Own Gin – 40% of hoger

Deze onbestaande gin maak je zelf. Selecteer enkele kruiden, fruitsoorten en specerijen en voeg ze samen met ten minste 51% jeneverbessen toe aan een neutrale gin of vodka van 40% of hoger. Verwarm zachtjes gedurende korte of langere tijd maar blijf onder de 78°C, het punt waarop alcohol verdampt. Laat de botanicals minuten, uren, dagen of maanden infuseren en filter wanneer je  wil. Your Own Gin is nu klaar om je naasten te imponeren. Best zelf vooraf eens proeven of het de moeite waard is. Oefening baart kunst!

  • Garneer met: wat je wil
  • Drink met: de tonic van je keuze