Iedereen aan de pasta!
Belgen zijn gewoontebeesten en ondanks het massale aanbod van allerlei vormen en maten van pasta en de ontelbare recepten voor bijhorende sauzen, beperken we ons toch meestal tot de klassiekers zoals spaghetti bolognaise, lasagne, pasta carbonara, enzovoort. Daarom willen wij van VTM Koken jullie deze week elke dag inspireren met enkele pasta-gerechten.
Voor we enthousiast de keuken in duiken, geven we hier nog wat meer weetjes over pasta in het algemeen en dit onder het motto: ‘Weet wat je eet!’
1. Zelf maken
Pasta is een Italiaanse deegsoort. We kunnen het gedroogd kopen in de supermarkt, of ‘vers’ in de koeltoog. De verse pasta uit de supermarkt is geler van kleur door de eieren en heeft minder lang nodig om te garen. Als je pasta zelf maakt, dan is het uiteraard nog beter. Heb je geen idee hoe je daar aan moet beginnen, geen nood. Deze algemene tips helpen je al aardig op weg. Wil je echte penne maken, dan is dit het recept.
2. Wit of volkoren?
Wanneer je een pastagerecht maakt, kan je opteren voor witte pasta of volkoren pasta. Witte pasta wordt bij ons het meest gegeten. Wist je echter dat volkoren pasta eigenlijk veel gezonder is? Net zoals bij brood trouwens. Hoe komt dit nu? Wel, onze witte pasta wordt voornamelijk gemaakt van witmeel. Bij witmeel worden de vliesjes van de tarwekorrel waarmee de pasta gemaakt wordt, verwijderd en laat nu net in die vliesjes de meest essentiële voedingsstoffen zitten. Volkoren pasta bevat meer complexe koolhydraten, waardoor ons lichaam meer energie nodig heeft om de koolhydraten af te breken en we dus langer kunnen genieten van een verzadigd gevoel na de maaltijd.
3. Pasta in alle vormen en maten
En dan is er natuurlijk nog de vorm van de pasta. Wist je dat er wel meer dan 300 verschillende pastavormen bestaan? Toch grijpen we steeds terug naar de spaghetti, tagliatelle, penne, enzovoort. Wat dacht je echter van cocciolette, conchigliette, fusilloni, gramignoni of malloredus? Klinkt jou nogal –ahum- Italiaans in de oren?
De soorten die net dat tikkeltje anders zijn, maar wel nog makkelijk verkrijgbaar zijn in de lokale supermarkt zijn bijvoorbeeld de volgende:
Cannelloni: Cannelloni kan gevuld worden met vlees, vis of groenten en wordt voornamelijk gebruikt in ovenschotels.
Farfalle: Pasta in vlinder- of strikjesvorm. Wordt voornamelijk gebruikt voor bereidingen met verschillende warme sauzen, maar ook voor koude pastasalades.
Linguine: Linguine is platter dan spaghetti, maar minder breed dan tagliatelle. Wanneer een pastasaus gemaakt wordt op basis van venusschelpen, wordt die gewoonlijk geserveerd met linguine.
Orecchiette: Orecchiette is pasta in de vorm van ‘oorschelpen’. Deze pasta wordt voornamelijk gebruikt voor bereiding met allerlei sauzen, maar regelmatig voor sauzen op basis van groene groenten, zoals spinazie, broccoli en courgette.
De ganse week willen we iedereen aan de pasta krijgen! En niet de gewone tomatensaus - hoewel daar uiteraard niets mis mee is -, maar we willen jullie proberen aanzetten tot het proberen van minder alledaagse pasta’s. Loopt het water je nu al in de mond?
Hier vind je al wat lekkere inspiratie.
Ben je geïnspireerd geraakt door onze pastaweek en ben je zelf aan de slag gegaan in jouw keuken? Ben je trots op jouw creatie? Deel ze dan met ons via onze Facebook-pagina.
Buon appetito!
Het menu van de vorige pastaweek:
Maandag 11 augustus: cannelloni met ricotta, zalm, spinazie en tomatenroomsaus. recept
Dinsdag 12 augustus: lichtere lekkere lasagne. recept
Woensdag 13 augustus: macaroni met ham en kaas in de oven: recept
Donderdag 14 augustus: veggie spaghetti bolognaise: recept
Vrijdag 15 augustus: zomerse salade met olijven, basilicum en tomaatjes: recept
Zaterdag 16 augustus: tortellini met blauwe kaas: recept
Zondag 17 augustus: pasta carbonara: recept
Zoek je trouwens nog een passend wijntje bij bovenstaande gerechten? Met deze wijntips lukt het zeker.