Let’s go bowl-ing: gerechtjes in kommetjes zijn hip én lekker
Een kom gevuld met lekkers in de ene hand en een lepel of vork in de andere, makkelijker kan haast niet en het ziet er op de koop toe leuk uit. Hip en trendy, allemaal goed en wel, maar één ding is wel zeker, een nieuw fenomeen is het lang niet. Over de hele wereld wordt er al een eeuwigheid uit kommen allerhande gegeten. Een overzichtje.
Allicht het bekendst is de Vietnamese Pho, een noedelsoep die voornamelijk met kip of rundsvlees wordt bereid. Deze onvervalste street food klassieker zag zo’n 100 jaar geleden het levenslicht en veroverde in de nasleep van de Vietnamoorlog zowat de hele wereld. In het land van oorsprong wordt Pho de hele dag gegeten, van ’s ochtends tot ’s avonds.
Zoals de naam doet vermoeden is de oorsprong van de Buddha Bowl of Buddha Delight (recept) te zoeken bij boeddhistische monniken. Het betreft hier een gerecht dat bestaat uit verschillende vegetarische ingrediënten (o.a. bamboescheuten, paddenstoelen, wortel, gember, pinda, tofu…) welke verschillen al naargelang de chef. Buddha Delight vergaarde wereldfaam omdat het een vaste waarde tussen de vegetarische opties van zowat elk Chinees restaurant is.
Blijven we in Azië, dan komen we in Korea terecht waar Bibimbap – wat letterlijk ‘gemengde rijst’ betekent – al 100-en jaren een populair gerecht is. De warme rijst wordt in een bowl geserveerd met gesauteerde groente, sojasaus, en soms ook een eitje of dun gesneden vlees. Vlak voor het eten wordt dit vervolgens verwerkt. Beschouw Bibimbap gerust als de Koreaanse manier om restjes te verwerken.
Vanop het Amerikaanse eiland Hawaii is Ahi Poke goed bezig de harten van foodies voor zich te winnen. Deze salade met rauwe vis (geelvintonijn, zalm, …) wordt niet zelden een hippe vervanger voor sushi genoemd. Met herkenbare smaakmakers zoals o.a. soja saus, sesam olie, zeewier en wasabi mag de link naar de Japanse keuken zelfs niet verbazen. Het gerecht zag het levenslicht op lokale vissersboten waar de vissers de afsnijdsels van de vangst als snack aten.
Rusland mag ons lijstje van ‘bowl dishes’ afsluiten en doet dat met – hoe kan het ook anders – hun iconische Borsjt (of borsh, borscht, borsjtsj). Deze soep op basis van rode bieten, ui, rundsbouillon en zure room is een absolute hit in Rusland, en bij uitbreiding ook in Oekraïne en Polen. Een geprakt hardgekookt eitje of wat fijngesneden, opgelegde augurk maakt het gerecht compleet.
Rest de vraag of we in België al een gerecht in een kom hebben dat dat de tand des tijds kan doorstaan? Gentse waterzooi misschien? Of willen we met z’n allen doen alsof die mosselpot een kom is?