Crème brûlée: de klassieker, de tips en 7 overheerlijke variaties

Crème brûlée: de klassieker, de tips en 7 overheerlijke variaties
woensdag, 30 november, 2016 - 09:19

Het is simpelweg een klassieker. Dus pas het perfect op een kerstmenu of als dessertje om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Met het basisrecept is niets mis. Helemaal niet. Wij zijn zelf grote fan van de combinatie van de smeuïge pudding en het krokant korstje. Wil je echter toch eens afwijken van het klassieke recept? Dan geven je graag wat variaties mee. Succes én smakelijk!

 

Het basisrecept (volgens Sofie Dumont)

Ingrediënten

375ml volle melk, 375ml volle room, 125g suiker, 8 eidooiers, een paar el bruine en witte suiker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius. 

  2. Doe de eidooiers en de suiker in een kom. Meng goed onder elkaar met een garde. 

  3. Voeg de koude room en melk toe. Roer mooi onder elkaar.

  4. Zeef eventueel door zodat je geen klonters of schaal hebt. Doe in een maatbeker.

  5. Zet de crème brûléepotjes op een ovenplaat in de oven. Giet het beslag in elk potje. Zo mors je niet.

  6. Gaar minstens een uur in de oven tot het beslag niet meer beweegt. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Bedek met vershoudfolie en laat nog minstens een uur tot twee uur opstijven in de koelkast.

  7. Meng bruine en witte suiker. Strooi een eetlepel suiker over de crème brûlée. Schud de overtollige suiker van de crème. Brand af met een bunsenbrander en serveer dadelijk. 

 

De tips

  • Ga voor hoeve-eieren. De smaak en de kwaliteit is stukken beter dan die van legkippen. En ze zijn meestal gezonder.
  • Gebruik volle room én volle melk. Het kan met lactosevrije of plantaardige versies, maar ook hier moet je kijken naar het vetgehalte.
  • Leuke tip van Sofie: zet de bakplaat met de schaaltjes eerst in de oven en vul ze dan met behulp van een maatbeker. Zo moet je niet sleuren met die schaaltjes vol beslag richting je oven én werk je veel properder. Je vloer zal je dankbaar zijn.
  • Alles tot net voor het bestrooien en afbranden van de suiker kan je op voorhand doen. Trek wel altijd wat vershoudfolie over de potjes als je ze in de frigo zet. Je wil normaal geen smaak van blauwe kaas - of weten wij welke smaken er in je koelkast rondzweven - in de crème brûlée. 
  • Ga voor een mengeling van bruine én witte suiker. Schud er zeker de overtollige suiker af. Dit zorgt dat je mooier en egaler zal afbranden.
  • Heb je geen speciale crème brûlée brander? Een gewone bunsenbrander lukt zeker ook. Of zet ze net onder je grill in de oven. Wel oppassen dat het niet verbrandt.

 

 

De variaties

Je kan eigenlijk eindeloos variëren. De gemakkelijkste manier is om bij je melk en room wat smaakmakers toe te voegen. Speculaaskruiden, cuberdons, oploskoffie, kaneel en vanille zijn voor de hand liggend. Het kan ook gekker zoals venkelzaad, chili of zelfs geitenkaas. We geven je alvast wat opties mee. Succes!

 

In dit recept geeft Sofie Dumont je zomaar even drie opties: vanille, cuberdon of citroengras. Aan jou de keuze. Of je maakt ze alle drie natuurlijk. :)

 

Zeevruchten"

 

Het volledige recept vind je hier.

 

 

 

Mag het iets gekker? De combinatie met geitenkaas misschien wat vreemd, maar geloof ons: verrassend lekker!

 

creme

 

Het volledige recept vind je hier.

 

 

Toch liever wat klassieker? Met koffie lukt het ook zeker en vast.

 

creme

 

Het volledige recept vind je hier.

 

Variatie in versiering kan ook. Werk het af met gebakken blokjes appel. Eenvoudig en net iets anders.

 

creme

 

Het volledige recept vind je hier.

 

 

Je kan crème brûlée zelfs gebruiken voor een heuse taart. Hoe zalig is dat? Klik op de afbeelding of link en bakken maar.

 

creme

 

Het volledige recept vind je hier.