Tarte tatin met peren

Ingrediënten

Een tarte tatin met peren en een bolletje ijs, ook dat smaakt altijd!

Tip: gebruik zeker Conference peren!

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C/gasovenstand 7. Zet een tatinschotel of een ovenvaste omeletpan met een diameter van 18 cm klaar.

  2. Rol het deeg uit op een lichtjes met bloem bestrooid werkblad. Snijd vervolgens met behulp van een bord dat iets groter is dan je pan een cirkel uit het deeg. Doorprik lichtjes met een vork en plaats in de koelkast terwijl je voortdoet met de rest van de bereiding.

  3. Verdeel de boter met je vingers gelijkmatig over de bodem van je braadpan. Strooi de suiker over de bodem en zet aan de kant.

  4. Doe de likeur in een grote kom. Als je geen alcohol gebruikt, voeg dan wat extra citroensap toe om te vermijden dat het fruit verkleurt. Bereid de peren één voor één voor. Schil ze, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Leg ze in het citroensap.

  5. Zet de braadpan op een middelhoog vuur. Houd de pan nu goed in de gaten en beweeg ze rond als de ene kant sneller bruint dan de andere. Neem de pan van het vuur zodra de suiker gekaramelliseerd is. Voeg eventueel een kaneelstokje toe.

  6. Neem de peren uit het sap en schik ze in een cirkelvorm dicht tegen elkaar in de pan. Zorg er hierbij voor dat je de mooie, bolle kant van de peren lichtjes in de gekaramelliseerde suiker duwt. Zet op een middelhoog vuur. De peren zullen lichtjes krimpen naarmate je ze bakt. Voeg dan gerust nog een paar plakjes peer toe.

  7. Neem van het vuur en leg de bladerdeegcirkel snel over de peren. Duw de randen stevig aan tegen de zijkanten van de pan en plaats dan in het midden van de oven. Bak 25 minuten of tot het deeg een mooie, goudbruine kleur heeft en goed gerezen is. Maak je geen zorgen als er wat van het gekaramelliseerde vocht naar buiten bobbelt.

  8. Neem uit de oven en laat 5 minuten rusten. Neem een warme serveerschaal, duw ze tegen het deeg en keer de pan dan om. Schud eens goed met de pan, zodat de taart er gemakkelijk uitglijdt. Serveer met heel veel slagroom of verse roomkaas.

5
Average: 5 (1 vote)