Blij met een ei: de weetjes en de basisbereidingen

Blij met een ei: de weetjes en de basisbereidingen
vrijdag, 20 januari, 2017 - 10:31

Dat bereidingen met eieren relatief makkelijk zijn, is mooi meegenomen. We sommen de klassieke bereidingen nog eens even voor jullie op, de weetjes en een aangepast gerecht krijg je er gratis bij.

 

1. De basisbereidingen 

1. Gekookt ei

Zacht of hardgekookt, dat is de vraag! Fans van soldaatjes om te soppen gaan voor een zachtgekookt ei, liefhebbers van een volledig gegaarde dooier kiezen een hardgekookt ei. Hoe ga je te werk?

Prik met een eierprikker een gaatje in de bolle kant van het ei om te voorkomen dat dit tijdens het koken barst. Heb je geen eierprikker? Een ramp is dat niet.  Breng in een ruime pot water aan de kook en voeg de eieren toe zodra het water kookt.

  • Een zachtgekookt eitje laat je 3 à 4 minuten koken,
  • Een hardgekookt eitje heeft zo’n 8 minuten nodig.

 

Een klassieker die elk ontbijt net dat tikkeltje extra geeft, een zachtgekookt eitje met soldaatjes.  

Even veelzijdig als het ei is de aardappel, en een combinatie van de twee zoals in deze aardappelen à la flamande smaakt jandorie lekker! 

 

 

 

2. Spiegelei

Een spiegelei, paardenoog, of sunnyside up… noem het zoals je zelf wilt, meer dan een pan, wat vetstof en peper en zout heb je niet nodig om dit tot een goed einde te brengen. Ideaal als ontbijtje met wat spek of toast, maar ook bijzonder lekker als extraatje op een flinke hamburger.

Zie ook: 

 

 

3. Omelet

Een omelet mag dan een alledaags gerechtje zijn, de legende wil dat slechts weinig mensen een perfect omeletje op tafel kunnen zetten. Ook hier kun je weer naar hartenlust variëren met extra ingrediënten, zoals bijvoorbeeld spek, prei en brie. Zetten jullie wel een perfect omeletje op tafel?

 

 

4. Roerei

Bij het bereiden van een roerei komt alles op timing aan. Zorg ervoor dat je de nodige ingrediënten bij de hand hebt zodat je je eitje perfect ‘baveuse’ of smeuïg kunt serveren. Variaties zijn eindeloos. Wat dacht je bijvoorbeeld van een roereitje met zalm, met ham of met foreleitjes? 

Check ook:

 

5. Gepocheerd ei

  • +/- 4 minuten gemiddeld ei
  • best verse eieren gebruiken (azijn dan niet nodig)

Het pocheren van een eitje zou een moeilijke klus zijn, maar is dit werkelijk zo? Als je enkele dingen in acht neemt – het gebruik van verse eieren, een gaartijd van circa 4 minuten en het feit dat je water niet mag koken – valt het allemaal goed mee. Rest er enkel de techniek om je eitje mooi te vormen. Gelukkig hebben we daar een filmpje van. 

Onze favoriet met gepocheerde eitjes is ongetwijfeld Eggs Benedict, een bereiding die evens om Hollandaisesaus, zalm, spinazie en bagels of brioche smeekt. Een ontbijt voor winnaars!

 

 

B. Weetjes

1. Soorten ei

Eieren zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, van klein tot groot. Gemiddeld weegt een ei zo’n 65 gram. De grootte van eieren wordt –net als kledij – uitgedrukt met S, M, L, XL en DD. Dat laatste wijst op een ei met een dubbele dooier. Naast kippeneieren kun je ook kwarteleieren (klein), eenden- of ganzeneieren (iets groter) of struisvogeleieren (gigantisch) eten. Een ei van een struisvogel staat ongeveer gelijk aan zo’n 30 kippeneieren.

2. Bewaren

Een pas gelegd kippenei is buiten de koelkast zo’n 2 weken houdbaar. Beter is echter om de eieren te bewaren in de koelkast. Zo blijven ze niet alleen langer vers, maar kunnen eventuele bacteriën zich ook niet vermenigvuldigen. In de koelkast is een ei tot 28 dagen na het leggen houdbaar.  Eieren bewaar je trouwens best met de punt naar beneden. Zou blijft de dooier netjes op zijn plaats zitten, wat een langere houdbaarheid garandeert.

3. Vers of niet

De makkelijkste manier om te weten of een ei vers is, is door ermee te schudden. Een oud ei hoor je klotsen, bij een vers ei hoor je niets. Maar er zijn nog tal van trucs. In gezouten water zal een vers ei bijvoorbeeld direct naar de bodem zakken, terwijl een oud ei blijft drijven. Je kunt het ei ook laten rollen. Een oud ei rolt netjes door, terwijl een vers ei eerder waggelt. Wie er absoluut zeker van wil zijn dat zijn eitje kakelvers is, die slaapt dan weer best in het kippenhok.

 

 

4. Stempel

Wie een ei in de winkel koopt heeft ongetwijfeld al gemerkt dat die gemerkt zijn met enkele cijfers en letters, een Europese verplichting. Zo geeft het eerste cijfer het leefsysteem van de kip aan, de 2 letters die verwijzen naar het land van herkomst (BE, NL, …) en de daaropvolgende 5 cijfers zijn het registratienummer van het pluimveebedrijf.

5. In de keuken 

In de keuken blijkt het ei een bijzonder veelzijdig ingrediënt. Koken, bakken, stomen, pocheren… noem maar op. Een ei laat zich makkelijk bereiden. Maar dat is niet alles. Eieren worden in tal van bereidingen gebruikt. In patisserie, in pasta, in mayonaise…

6. Gezondheid

Vroeger werd vaak gezegd dat je je best tot 3 eieren beperkt, kwestie van een verhoogde cholesterol te vermijden. Recente studies spreken dat echter tegen. Binnen een gezond voedingspatroon zou een eitje per dag het risico op hart- en vaatziekten niet verhogen. Mensen met een verhoogde cholesterol of diabeten houden zich best aan de richtlijn van maximum 3 eieren per week.